Zwervend langs het wildspoor – Deel 1

Louis Fraanje

Louis Fraanje

Met camera en kijker op zoek naar het wild…

Regelmatig vragen mensen, of ze niet eens een keertje met mij mee mogen, gewoon om het wild te kunnen zien.  Ze denken vaak, dat ik precies weet waar het wild zich bevindt en hebben hoge verwachtingen.

Helaas… moet ik deze mensen teleurstellen, want van al die keren dat ik op pad ga, zijn er ook heel veel keren dat ik geen wild tegenkom.  Dus… mede daarom ga ik maar het liefst alleen of met mijn Fransien, omdat zij inmiddels ook wel een doorgewinterde woudloper is geworden.

Toch wil ik graag mijn ervaringen, die ik tijdens mijn zwerftochten langs het wildspoor op doe, met anderen delen, vandaar dat ik deze nieuwe serie gestart ben. Zodat u – als het ware – tijdens deze zwerftochten, over mijn schouder kunt meekijken en het avontuur meebeleven.

Foto 1 Zwervend Deel 1- Foto: ©Fransien Fraanje

Louis met zijn camera, zwervend langs het wildspoor op de Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Op de vos

Dit eerste verhaal gaat over mijn zoektocht naar de vos, een vrijbuiter waar ik door de jaren heen – ondanks zijn slechte reputatie – meer waardering voor heb gekregen.  Het blijft natuurlijk een kwajongen en ik bekijk hem natuurlijk vanuit het oog van de natuurfotograaf en dan blijkt hij een geliefd object voor de camera.

Foto 2 Zwervend - Deel 1 vossendrol

In het spoor van de vos vinden we een vossendrol op het bospad – Foto: ©Louis Fraanje

Sporen zoeken

Maar voordat je hem in de lens hebt gevangen, gaat er wel het één en ander aan vooraf. Allereerst goed om je heen kijken en op de grond naar sporen zoeken, in mijn geval dus vossensporen en uitwerpselen. Na enige tijd zoeken heb ik een vossendrol gevonden, een donkere langwerpige en gedraaide drol, met overgebleven pitjes en zaden, die niet verteerd zijn.

Foto 3 Zwervend - Deel 1 Louis wandelt

We zijn bijna bij mijn plekje van de aanzit op de vos – Foto: ©Fransien Fraanje

Coulissenlandschap

Het natuurgebied waar ik enkele weken geleden in juli rondzwierf, ligt aan de rand van de Veluwe, het is een kenmerkend ‘coulissenlandschap’. Kleine landbouwpercelen zijn omzoomd met houtwallen en elzensingels, of grenzen aan kleine percelen bos met dennen en sparren. Daar doorheen lopen lanen en paden met oude eiken, geplant in de 19e eeuw. Ook op veel agrarische erven bij de boerderijen staan oude eiken.

Foto 4 Bos en boerderij - Zwervend Deel 1

Het bos aan de horizon met hier en daar een boerderij en rechts de maisakker – Foto: ©Louis Fraanje

Aanzit

Het is maandag 9 juli en het uitzicht vanaf mijn ‘aanzit’ geeft mij een beetje het gevoel of ik ergens in Noord-Duitsland zit, links een groot weiland en rechts een maisakker en aan de horizon eiken, dennen en sparren, met daar tussendoor een enkele boerderij.  Het reewild voelt zich hier echt op haar gemak en is dan ook rijk vertegenwoordigd, dat heeft natuurlijk alles te maken met de variatie van het landschap. Daar hopen we later in deze serie nog eens op terug te komen.

Foto 5 Zwervend Deel 1 Uitzicht aanzit

Het uitzicht vanaf mijn ‘aanzit’ op de maisakker – Foto: ©Louis Fraanje

De maisakker

Maar van een goed vriend ter plekke, vernam ik dat er ook jonge vossen zaten, hij was ze namelijk op een ochtendwandeling  tegengekomen, dus vandaar dat ik mij nu helemaal heb ingesteld op deze rode vrijbuiters.  De volgende morgen in alle vroegte om 5.30 uur was ik er heen gereden, de auto mocht ik bij hem op zijn erf parkeren, wat mij een aanzienlijk stuk lopen bespaarde. Bij hem vandaan was het een kwartiertje sjouwen met de cameraspullen en dan ben ik op mijn plekje gearriveerd.  Mijn telelens gericht op de rand van de maisakker, want daar had hij ze het laatst gezien.

Foto 6 zwervend vos

Ineens staat daar een jonge vos aan de rand van de maisakker – Foto: ©Louis Fraanje

Volg de vos

Na ongeveer zo’n 3 uur lang te hebben aangezeten, kwam er wat beweging in het hoge gras aan de rand van de maisakker en heel voorzichtig verscheen er een bruin met witte kop. De adrenaline stijgt dan onmiddellijk en  je bent ineens helemaal klaar wakker.  Ik volg de vos op de voet – met de camera bedoel ik – en deze sluipt door het gras van het weiland, op zoek naar… misschien een muis?  Maar… er zouden toch twee vossen zitten, dus waar bleef nummer twee? Daarover kan ik u hopelijk, in een volgende aflevering meer vertellen, dus blijf mij maar volgen!

Lees ook: Zwervend langs het wildspoor – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/26/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-1/