Natuurbrand bij Nationaal Park De Hoge Veluwe

Natuurbrand bij Oud Reemst, rookwolken in de verre omgeving zichtbaar…

Volgens de woordvoerder van de brandweer is vanmiddag zo’n vier hectare natuur bij Oud Reemst verbrand. De brand werd rond 12.45 uur ontdekt, het is waarschijnlijk begonnen als bermbrand en sloeg daarna over naar de Hoge Veluwe, waarna meerdere pelotons brandweerwagens uitrukten om de brand te blussen.

bermbrand en bosbrand

Een beginnende bermbrand bij de Hoge Veluwe – Foto: ©Florus van den Berg

bosbrand hoge veluwe

En deze bermbrand sloeg over naar de Hoge Veluwe – Foto: ©Florus van den Berg

bosbrand hoge veluwe juli 2018 a

Het lopende vuur heeft in korte tijd een vliegden in de as gelegd – Foto: ©Florus van den Berg

Het wordt een verzengende vuurzee – Foto: ©Florus van den Berg

Het blijft branden op de heide van NP de Hoge Veluwe – Foto: ©Florus van den Berg

De brandweer was er snel bij en kon erger voorkomen – Foto: ©Florus van den Berg

De natuurbrand op de Hoge Veluwe – Foto: ©NP Hoge Veluwe

Onder controle

Na een klein uur was de brand onder controle en inmiddels is het sein brandmeester gegeven. Recreanten die in het gebied waren zijn op eigen gelegenheid vertrokken toen ze rookwolken zagen en een brandlucht roken. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De brandweer blijft nog geruime tijd nablussen in het kurkdroge heidegebied.

Er is geen risico voor de bezoekers van het Park, maar wandelaars en fietsers moeten het getroffen gebied rondom Oud Reemst blijven mijden.

Over de oorzaak van de brand is niets bekend. De brandweer blijft dinsdagmiddag nog geruime tijd nablussen in het kurkdroge heidegebied. De Harderwijkerweg (N310) tussen Schaarsbergen en Otterlo blijft voorlopig afgesloten.

De Harderwijkerweg bij Otterlo is afgesloten vanwege de rookontwikkeling – Foto: ©Twitter/Gebiedsagent Jan

Geen zorgen

Oud Reemst ligt deels binnen de hekken van De Hoge Veluwe in een uithoek van het park. Het deel van de buurtschap dat buiten de hekken valt is in beheer bij Natuurmonumenten. Het is een populair fietsgebied.

De brandweer kreeg dinsdagmiddag veel telefoontjes van ongeruste beheerders van campings en bungalowparken in de omgeving van De Hoge Veluwe. Zij hoeven zich echter volgens een zegsman van de brandweer geen zorgen te maken, want er is nauwelijks wind en die staat ook nog eens richting het park. Bos en heide in het park in de omgeving van het afgebrande gedeelte worden nat gehouden.

De brandweer is met acht bosbrandvoertuigen, extra waterwagens en ander materieel bij de brand. Rookwolken waren tot bij Arnhem en op de snelweg A12 te zien.

Bron: NP De Hoge Veluwe/EdeStad/Omroep Gelderland       –      Met dank aan: Florus van den Berg

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/24/grote-brand-bij-nationaal-park-de-hoge-veluwe/