De Vallei ziet ze vliegen, maar hoort (nog) niets

Leffert Oldenkamp

Leffert Oldenkamp

Vorige week was er veel te doen over geluidshinder van vliegtuigen

In de toekomst komt namelijk van en naar vliegveld Lelystad meer vliegverkeer en dat kan hinderlijk worden voor mens en dier. Hoewel de besluitvorming over uitbreiding van ‘Lelystad’ een gepasseerd station lijkt, waren gebrekkige milieurapportages terecht aanleiding tot commotie.

Belevingsvlucht

Er werd daarom een ‘belevingsvlucht’ georganiseerd, om een indruk van lawaai en hinder te krijgen. Helaas met een toestel met weinig vracht, dat minder lawaai maakt dan in de toekomst zwaarder beladen toestellen. Bewoners werden nu getrakteerd op één zacht zoemend vliegtuig, terwijl de werkelijkheid een stroom van lawaaimakers betekent.

Slechts weinigen hebben iets vernomen. De geluiden van treinen, auto’s, ooievaars en kikkers overheersten. Vanaf de Grebbeberg produceerde het verkeer over de brug bij Rhenen meer geluid dan het overkomende vliegtuig.

Luchtverkeer boven Ede - Foto: ©Gemeente Archief Ede no.GA55177

Luchtverkeer boven Ede – Foto: ©Gemeente Archief Ede no.GA55177

Ede heeft ondertussen een wethouder Luchtvaart

Er is al veel ervaring op het gebied van luchtvaart, vanwege de herdenkingen van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide. Elk jaar worden in september parachutisten gedropt. De decibellen van die oude Fokkers stellen iets meer voor dan die van de ‘belevingsvlucht’. Weinigen duiden ze echter als hinderlijk aan. Strikt genomen zijn ze dat wel. Het nieuwe college in Ede ziet niettemin kansen om met die deskundigheid de groei van Lelystad tegen te houden.

Luchtverkeer boven Ede - Foto: ©Gemeente Archief Ede no.GA55173

Luchtverkeer boven Ede – Foto: ©Gemeente Archief Ede no.GA55173

Het zal vergeefs blijken

De toename van vakantievluchten bepaalt de uitbreiding van Lelystad. Het betekent dat het aanstellen van een wethouder Luchtvaart in Ede en het organiseren van belevingsvluchten waarschijnlijk niet veel uithalen. Je kan het symboolpolitiek noemen. Het levert wel een sfeer op waarin burgers en bestuurders zich samen inzetten. Dat kan positief zijn. Maar dan was gezamenlijk in het belevingstoestel stappen handiger geweest. Om er meer gewicht aan te geven…

Tekst: ©Leffert Oldenkamp, bosbouwkundige                                              Met dank aan: Gemeentearchief | Ede

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/06/08/de-vallei-ziet-ze-vliegen-maar-hoort-nog-niets/