Noordwaarts naar Texel – Deel 27

Overstekend wild, de gewoonste zaak op Texel

Het blijft vertederend om te zien, als er bijvoorbeeld een grauwe ganzengezinnetje zomaar ineens opduikt in de berm van de weg, om dan vervolgens deze over te steken. Dat is ons op Texel nogal eens overkomen en dan weten onze lezers wel waarover wij het hebben.

Ook nu is het weer zover, als wij vanaf de Mokbaai in de richting van de veerhaven rijden, zien we het stel in het gras staan dralen.

Het ganzengezinnetje in de berm van de weg – Foto: ©Fransien Fraanje

Het ganzengezinnetje in de berm van de weg – Foto: ©Fransien Fraanje

Fietsers

Er komt een echtpaar aanfietsen, maar als zij de ganzen met hun kleintjes zien en begrijpen dat deze willen oversteken, stappen ze gelijk af. Na nog even wat heen en weer gegak van de ganzenouders en hun kroost wordt de oversteek gewaagd. Tenminste die van het fietspad, want ze moeten ook nog de grote weg over.

Onder toeziend oog van het echtpaar steken ze het fietspad over – Foto: ©Louis Fraanje

Onder toeziend oog van het echtpaar steken ze het fietspad over – Foto: ©Louis Fraanje

Nog even goed naar links en naar rechts kijken en dan... – Foto: ©Louis Fraanje

Nog even goed naar links en naar rechts kijken en dan… – Foto: ©Louis Fraanje

In de pas

Ik ben zelf aan de overkant van de weg gaan staan, om eventueel daar het verkeer te waarschuwen. Ondertussen probeer ik een stukje te filmen van het overstekende ganzengezinnetje.  Na nog enig gedraal, steken ze met z’n allen – keurig in de pas – de weg over, een schitterend gezicht. Eenmaal aan de overkant, blijven netjes in de berm lopen, totdat ze bij een woning het erf op kunnen en daar veilig zijn.

Keurig in de pas van ma en pa de grote weg oversteken – Foto: ©Louis Fraanje

Keurig in de pas van ma en pa de grote weg oversteken – Foto: ©Louis Fraanje

Pas op kinderen, goed aan de kant blijven hoor! – Foto: ©Louis Fraanje

Pas op kinderen, goed aan de kant blijven hoor! – Foto: ©Louis Fraanje

Korte pootjes

Vader en moeder grauwe gans zoeken een beschut plekje onder een grote hoop takken, die ergens in een hoek van het erf liggen.  De zeven kleine gansjes drentelen op hun korte pootjes – zo goed en zo kwaad als dat gaat – er achteraan. Blijkbaar valt dat niet erg mee door het gras, maar de ouders tippelen onverstoord verder en maken zich nu niet zoveel zorgen meer. Die peuters komen vanzelf wel, zullen ze bij zichzelf denken.

Achter het huis bij iemand op het erf zoeken ze een veilig heenkomen – Foto: ©Louis Fraanje

Achter het huis bij iemand op het erf zoeken ze een veilig heenkomen – Foto: ©Louis Fraanje

De rest volgt dan vanzelf wel hun ouders – Foto: ©Louis Fraanje

De rest volgt dan vanzelf wel hun ouders – Foto: ©Louis Fraanje

Vertederend

Eén kleintje is inmiddels al bij de ouders achter de hoop takken verdwenen en even later zien we de rest ook keurig achter elkaar door het gras naar de beschutte plek achter de takken, zich bij de anderen voegen. Wat een heerlijk natuurmoment, waar je dan ook echt van kunt genieten. Hoe vaak je zoiets ook hebt gezien, dat jonge grut te zien drentelen, blijft gewoon een vertederend gezicht.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 28

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/05/01/noordwaarts-naar-texel-deel-27/