Onze eerste ontmoeting met de dassenfamilie

Toen op een gegeven moment de eerste das tevoorschijn kwam, kreeg ik echt kippenvel… 

Na wekenlang posten bij een dassenburcht, werd het lange wachten dan toch eindelijk beloond en… wat was dat een ‘kippenvel-moment’! Ik kan het mij nog – als de dag van gisteren – herinneren, zoiets vergeet je echt nooit meer.
Het was op een zonnige avond in het begin van mei en we hadden ons op gepaste afstand en onder de wind, bij de dassenburcht gesetteld. Het onderkomen van de dassenfamilie ligt onder de bomen in een mooi stuk bos. De bomen waren nog niet helemaal in het blad en dat is voor het fotograferen erg gunstig, want zo heb je meer licht om de foto’s of een filmpje te maken’.

Een deel van de dassenfamilie gezellig bij elkaar - Foto: Tony Kock

Een deel van de dassenfamilie gezellig bij elkaar – Foto: ©Tony Kock

Een das

Na een half uur zagen we uit een van de gaten bij de dassenburcht, een kopje tevoorschijn komen.
Mijn adem stokte in mijn keel, het is niet waar, dacht ik er komt werkelijk een das omhoog. Mijn geluk kon natuurlijk niet op, dat begrijpt u waarschijnlijk wel. Hij kwam eruit, maar wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, kwamen papa en mama das, plus nog eens vijf jonge dassen naar boven. Mijn hart begon steeds sneller te kloppen en ik kreeg kippenvel ‘all over’! Wat een mooi uniek natuurmoment!

Even snuffelen…

…en koekeloeren – Foto’s: ©Tony Kock

 

 

 

 

Als je jeuk hebt, moet je krabben – Foto: ©Tony Kock

Ravotten

Even later gingen ze zich, alsof het van tevoren was afgesproken,  allemaal het zand en de beestjes van hun vacht af zitten krabben. Dat nam de nodige tijd in beslag en ik bleef maar foto’s schieten en tegelijk maar hopen, dat ze ons niet zouden ruiken. Want, dassen zien blijkbaar heel slecht, maar ruiken des te beter en ook hun gehoor is heel scherp.
Op een gegeven ogenblik begonnen de jongen met elkaar te ravotten, dat was echt genieten, zowel voor ons als voor de dassen zelf, geweldig!

Wat een grappig gezicht…

– Foto’s: ©Tony Kock

Echt een ‘kippenvel moment’ als je dit ziet – Foto: ©Tony Kock

Latrine

Papa das ging even later zijn behoefte doen en begaf zich daarbij een eindje verderop. Dit doen dassen, door een kuiltje te maken en daarin hun behoefte te doen, dat heet een latrine.  De dassen houden hun burcht erg schoon en verversen ook elke dag hun slaapplaats met nieuwe bladeren gras en varens.

Een hechte dassenfamilie zoals ze daar bij elkaar liggen - Foto: Tony Kock

Een oudere das en twee jongen lekker bij elkaar liggen – Foto: ©Tony Kock

Kippenvel-moment

We hebben de hele avond genoten van dit prachtige schouwspel, dat de dassenfamilie daar in het bos ons heeft geboden. Tjonge, wat was dit een mooie ervaring, die wij niet gauw zullen vergeten en – mede ook daarom – graag met de bezoekers van ‘De Veluwenaar’ willen delen.
Wat een mooi ‘natuurmoment’ was dit voor ons en… wij gaan deze maand weer eens kijken naar de dassen, om nogmaals een ‘kippenvel-moment’ te mogen meemaken!

Een mooi moment, de das in het groen - Foto: Tony Kock

Een mooi moment, de das in het groen – Foto: ©Tony Kock

Tekst, foto’s en filmpje: Tony Kock uit Arnhem

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

______________________________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar onze redactie te mailen!

Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen daargelaten.

Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel en foto’s!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/04/23/eerste-ontmoeting-dassenfamilie/