1955 – Boswachter Harry Hees – 2018

Boswachter Harry Hees(62) had ´de mooiste baan van de wereld´

Harry Hees, geboren op 8 december 1955 is donderdag 22 februari jl. op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De boswachter was niet alleen een groot liefhebber en voorvechter van de natuur, maar stond bijvoorbeeld ook aan de basis van de Midzomerfeesten in Garderen. Harry was al ruim een jaar ernstig ziek. Behandeling in Nederland was slechts kort mogelijk, daarna heeft Harry een jaar lang behandeling in Duitsland gehad waardoor hij meer energie kreeg.

Harry heeft 40 jaar gewerkt als boswachter op de Veluwe, de laatste jaren als boswachter Ecologie in team Veluwe Zuid. Harry had een groot sociaal hart voor mens en natuur. Natuurbescherming was zijn grote passie, zijn jarenlange OR-werk illustreert zijn sociale kant. Harry staat bekend om zijn enorme betrokkenheid bij de vrijwilligers op de Veluwe, hij was trots op hun inzet.

1956 – Boswachter en mens Harry Hees – 2018

Intense vrijheid

Als boswachter (“de mooiste baan van de wereld”) inventariseerde Harry jarenlang de flora en fauna in Staatsbosbeheerterreinen op de Veluwe.

“Iedere dag leer ik weer een klein stukje van die fantastische puzzel die natuur wordt genoemd”, zei hij tien jaar geleden in een zelfgeschreven reportage voor NRC Handelsblad.

“De frisse lucht in de uitgestrekte Veluwse natuur geeft mij een gevoel van intense vrijheid, tevredenheid en rust. Mede om die reden brengen onze gasten een dag, week of langer een bezoek aan de Veluwe.”

Schoonheid delen

Harry was een liefhebber én een kenner. Vogels herkende hij bijvoorbeeld op gehoor aan hun territoriumzang. Op de site van Staatsbosbeheer liet hij de laatste jaren geen mogelijkheid onbenut om via blogs zijn verwondering over de schoonheid van de natuur te delen met iedereen die het maar lezen wilde.

Als het moest, stelde de boswachter ook misstanden aan de kaak. Zo haalde hij in 2009 de Volkskrant, omdat er volgens hem te veel op wilde zwijnen werd gejaagd. “Hoe meer zwijnen je afschiet, hoe meer de overgebleven paartjes gaan reproduceren. Als je de populatie gewoon met rust laat, dan gaat die zichzelf reguleren. Op een natuurlijke manier”.

Boswachter, inventarisatie flora en fauna van Staatsbosbeheer, Harry Hees inventariseert de nesten van de rode bosmieren in de bossen op de Veluwe (2015). – Foto: ©Gerrit de Graaff

Ecoducten

In 2010 organiseerde Harry samen met René de Graaff een expositie, omdat hij zich grote zorgen maakte om de wereldwijde terugloop van de biodiversiteit. “Als ik lees dat in de afgelopen eeuw tachtig procent van de dier- en plantensoorten in Nederland is verdwenen, dan is dat alarmerend. Vroeger had mijn vader een boerderij waar hij dieren hield. Hij deed alles zelf. Op die manier hadden dieren en planten een kans.

Tegenwoordig is het allemaal veel grootschaliger opgezet in de land- en tuinbouw. Maar dat is het niet alleen. Het is ook verstedelijking, het gebruik van gifstoffen en het kappen van bijvoorbeeld regenwouden. Er moet efficiënt geproduceerd worden, waardoor de natuur steeds minder ruimte krijgt, terwijl de natuur net als de mens juist ruimte nodig om zich te kunnen bewegen. Ik ben daarom een groot voorstander van ecoducten. Als we die niet meer kunnen aanleggen, ontstaat er een soort eilandvorming van natuurgebieden. Snelwegen doorkruisen zo het leefgebied van planten en dieren, die geïsoleerd raken.”

Boswachter Harry Hees, een bekend gezicht op de Veluwe – Foto: ©Jan Pit/BDU

Midzomerfeest

Harry, door zijn vrienden een vrolijke, optimistische vrijbuiter genoemd, was ook maatschappelijk actief. Zo stond hij in Garderen aan de basis van het Midzomerfeest, dat in 1996 zijn eerste editie beleefde. “Zelf kom ik oorspronkelijk uit Drenthe en daar hebben ze in ieder dorp, ieder jaar wel een écht dorpsfeest. Zo’n volksfeest heeft de functie van een soort reünie waar de sociale contacten en de onderlinge band centraal staan. Voor een kleine gemeenschap is dat heel belangrijk. In Garderen miste ik dat. Samen met Maarten Bronkhorst, Aart Jan van de Visch, Thijs Schuurman en Arend Verbeek ben ik toen rond de tafel gaan zitten en hebben we het Midzomerfeest in de steigers gezet. We zijn begonnen met één dag. Al snel groeide het in de jaren van drie naar vijf dagen om tenslotte uit te komen op een vierdaags evenement. Het Midzomerfeest is een visitekaartje voor het dorp”.  Op het hoogtepunt werd het feest bezocht door circa 10.000 bezoekers.

Lennard Jasper en Harry Hees

Boswachter Lennard Jasper

In Memoriam – mijn collega en maatje Harry is op 62 jarige leeftijd te jong overleden aan de gevolgen van kanker. In December 2016 maakte we samen deze foto voor het bos van de dansende bomen. (Foto rechts)

Een gepassioneerd mens en boswachter is niet meer. Een voorvechter voor de Veluwse natuur en een inspiratiebron om door te gaan. Dapper met hart en ziel, alles in de natuur is even waardevol. Ik zal je missen en nooit vergeten.

Harry Hees wordt vandaag in Ruinen (Drenthe) begraven.

Wij wensen Jenny en Harry’s familie alle sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Met dank aan: Barneveldse Krant/SBB

______________________________________________________________________________________________________________________

Hallo Louis,

Bijgaande foto is gemaakt op 21 mei 2015 bij het kantoor van de boswachterij Kootwijk. Harry was toen 40 jaar boswachter. Een klein select groepje boswachters was erbij. Harry kreeg een envelop met inhoud aangeboden door Staatsbosbeheer en daarna was er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Tiny en ik mochten erbij zijn. Harry kreeg van ons een boek aangeboden. Hiervan is toen een foto gemaakt.

Groet, Gerrit de Graaff

Tiny en Gerrit de Graaff samen met boswachter Harry Hees – Eigen foto

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: De mierennesten op de Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/28/1956-boswachter-harry-hees-2018/