Afgeworpen geweien en lepelende herten

Het is weer zover, de herten gooien hun gewei af…

Ieder jaar zo rond deze tijd, gaan de herten hun gewei afwerpen en inmiddels heeft  op het Zwarte Veld in Nationale Park de Hoge Veluwe, al één hert zijn gewei verloren. Dat was vorige week al het geval en dan is het niet gemakkelijk voor zo’n kale jongen, om de soms jongere geweidragers van het lijf te houden. Je wapen(gewei) heb je niet meer, dus moet je iets anders in de strijd werpen, nou…  wat doe je dan? Dan ga je gewoon op je achterpoten staan en deel je met je voorpoten maar een paar flinke klappen uit. Gisterenmiddag waren wij getuige van zo’n knokpartijtje op de achterpoten. Hieronder een beeldverslag van dit bijzondere spektakel.

Een jonger hert daagt het oudere hert, zonder gewei uit – Foto: ©Louis Fraanje

Met je voorpoten kun je ook aardig uit de voeten zo te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Het oudere hert laat zich niet op zijn kop zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Poeh… wat een verbeelding – Foto: ©Louis Fraanje

Even verderop probeert een ander hert het ook weer – Foto: ©Louis Fraanje

Ondanks dat het oudere hert zijn gewei kwijt is, geeft hij niet op – Foto: ©Louis Fraanje

Lepelen

Dat op de achterpoten gaan staan en dan met de voorlopers of poten elkaar om de oren slaan, noemt men met een mooi woord ‘lepelen’. De hindes(vrouwtjes) doen het ook op deze manier als ze ruzie met elkaar hebben en ze kunnen dan flinke klappen uitdelen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/23/afgeworpen-geweien-en-lepelende-herten/