1951- In Memoriam Willem Freriks -2018

Willem Freriks, een fenomenale, muzikale en eigenzinnige buitenman…

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen dat geheel onverwachts Willem Freriks. Geboren op 18 juli 1951 en overleden op donderdag 18 januari 2018 te Ede, hij werd 66 jaar.

Willem geniet tijdens de zomer 2005 op het terras van “De Scheve Paal” te Deelerwoud – Foto: ©Archief Fam. Ruigrok van de Werve.

Jachthoornblazer

Willem was een vermaard jachthoornblazer in zowel binnen- en buitenland. Hij was mede oprichter van de jachthoorn-blaasgroep De overlopers”  te Hoenderloo. De belangstelling bij afscheid en condoleance, evenals tijdens de begrafenis te Ede, was overweldigend.

Willem blaast op een mini jachthoorntje tijdens een jachtpartij – Foto: ©Ton Heekelaar.

Herinneringen

Willem is geboren en getogen als jongste telg, samen met drie oudere zusters, in de jachtopzichters woning t.o. “De Lebretshoeve” te Deerwoud. Zijn vader was ruim 40-jaar als jachtopzichter in dienst bij de familie Pelletier. Toen Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in 1967 het Deelerwoud van de familie Pelletier kocht, is de vader van Willem nog een paar jaar op het Deelerwoud bij Natuurmonumenten werkzaam gebleven. Tijdens die periode heeft opsteller dezer de familie Freriks beter leren kennen en bewaar daar heel goede herinneringen aan.

De vader van Willem, was ruim 40-jaar als jachtopzichter in dienst bij de Fam; Pelletier op het Deelerwoud – Foto: ©Ton Heekelaar

Even crossen

Tijdens zijn jeugd heeft Willem samen met zijn neef en maatje -Henk Plant- genoten van cross activiteiten op omgebouwde- en opgevoerde bromfietsen. Daar was vader Freriks niet altijd even blij mee opdat het grofwild hierdoor nodeloos werd verontrust. Maar ja, even crossen naar opa en oma -Ruiter- (van moederskant) die nabij de Kop van Deelen aan de andere kant van de wildbaan Deelerwoud woonden, was natuurlijk een feestje!

Hannes Ruiter was de opa van Willem…

…van moederskant – Foto’s: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jachtopzichtersfamilie

Opa Ruiter was tijdens zijn arbeidzame leven voorman bij de Heidemaatschappij. Oma Ruiter heeft de gezegende leeftijd van 101 jaar bereikt. De zuster van de moeder van Willem was getrouwd met jachtopzichter Kees Schriek in dienst bij toenmalig Koningin Juliana op Het Loo. Uit het hier vorenstaande blijkt: stamt Willem uit één grote jachtopzichters-familie. Desondanks is Willem niet in diens voetsporen getreden. Hij is shovel machinist geworden met als hobby sleutelen aan oude auto’s en… muziek maken.

Een trotse Willem Freriks achter het stuur van zijn auto – Foto: ©Archief Freriks

Inzet en muzikaal talent

Niet alleen jachthoorn blazen maar ook accordeon spelen. Met “de trekzak” en… vocaal, heeft Willem vele feesten en partijen opgeluisterd.

Met zijn accordeon heeft Willem vele feesten en partijen opgeluisterd – Foto: ©Ton Heekelaar

Nederlands Kampioen

Mede dankzij zijn inzet en muzikale talent werd tijdens talrijke Nederlandse Kampioenschappen jachthoornblazen de 1e prijs door “De Overlopers” mee naar Hoenderloo genomen.

Willem Freriks bij een van de vele optredens op de Hoge Veluwe – Foto: ©Robbert Vermue, National Geographic

Bagage aan kennis

Na zijn pensionering is Willem door het stichtingsbestuur -HUIS- Deelerwoud (voorheen Jonkheer Repelaer) als vrijwilliger aangesteld als excursieleider. Feitelijk zag Willem het als een missie om de grote bagage aan kennis over zijn geliefde Deelerwoud met belangstellenden te delen.

Toegangspoort Deelerwoud te Hoenderloo. Voorheen Jhr. Volkert Repelaer is gesloten voor publiek – Foto: ©Ton Heekelaar

Tot slot…

Het is niet alleen voor opsteller dezer, doch voor een ieder een voorrecht om de bijzondere en unieke mens -Willem Freriks – als een oprechte vriend te hebben mogen leren kennen. Daarvoor heel veel Dank. Ook namens Louis Fraanje, voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting.

Zijn vrouw: Hillie, kinderen en kleinkinderen, alsmede overige familie leden, heel veel sterkte en kracht gewenst om dit enorme verlies te dragen.

Door: ©Ton Heekelaar

*********************************************************************************************************************

Bekijk het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/02/09/1951-memoriam-willem-freriks-2018/