Natuur en cultuur in de Velperwaarden

Ooievaarsnest bij boerderij De Steenwaard  – Foto: ©Ton Heekelaar

Beeldbepalende elementen aan de grens van de Veluwezoom

Een van de beeldbepalende elementen aan de uiterste zuidelijke Veluwezoom is de oude karakteristieke T-boerderij, annex voormalig veerhuis “De Steenwaard” van de familie Egging, Lathumse Veerweg 5 te Velp. De boerderij is gelegen langs de IJssel en maakt deel uit van de Velperwaarden. Onder de plaatselijke bevolking bekent als de boerderij met het ooievaarsnest.

Ongemak

Wanneer de grote rivieren buiten hun oevers treden leerden wij reeds op de lagere school dat een dun laagje vruchtbare klei wordt afgezet. Dat kan wel zijn, doch het hoge water van geïsoleerd liggende boerderijen brengt ook een hoop privé en bedrijfsmatig ongemak met zich mee. Zoals o.a. met schoolgaande kinderen en afvoer van melk naar de melkfabriek. Alsmede na het hoge water veel herstel werkzaamheden van rasters en opruimen van aangespoelde rotzooi. Maar positief gezien levert het voor de hoogwatertoeristen wel hele mooie plaatjes op. (Zie onderstaande foto d.d. 11-jan-2018.)

T-Boerderij/annex voormalig veerhuis “De Steenwaard” van de Familie Egging. Deze is gelegen langs de IJssel, Lathumse-Veerweg 5 te Velp en is beeldbepalend voor de Velperwaarden – Foto: ©Ton Heekelaar

Stoomgemaal

Een ander beeldbepalend element en tevens geregistreerd als historisch monument daar aan de Lathumse-Veerweg te Velp is het voormalige stoomgemaal “De Volharding”. Dat stoomgemaal is in 1875 gebouwd ter vervanging van het uit omstreeks 1738 daterende windgemaal. Edoch, deze had een te geringe capaciteit om het Velperbroek droog te malen. Vervolgens werd de stoomaandrijving op haar beurt in 1928 geëlektrificeerd. De indrukwekkende aandrijf-installatie van het bekende merk: Gebr. Stork & Co is nog aanwezig. Deze zijn op een open monumentendag te bezichtigen. Thans wordt de waterhuishouding van het Velperbroek sinds 2006 computer gestuurd geregeld via een modern elektrisch gemaal. Deze is gelegen naast het oude stoomgemaal.

Het in 1875 gebouwde voormalige stoomgemaal “De Volharding” aan de Lathumse-Veerweg te Velp. Naast de groene toegangsdeur is aan beide zijde een plaquette met inscriptie aangebracht – Foto: ©Ton Heekelaar

Waterpijl 11,70 m / elf-meter en zeventig-cm boven NAP d.d. 10-jan-2018 bij het oude stoomgemaal “De Volharding” te Velp – Foto: ©Ton Heekelaar

Close-up inzetje…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sluisje

Recht tegen over “De Volharding” is in het kolkje één uit baksteen opgetrokken sluisjes met een regelbare metalen schuif aangebracht. Deze staat ook op de monumentenlijst. Regelmatig heb ik tijdens één fietstochtje in de meidoorn-struik rechts naast het sluisje een vissende ijsvogel waargenomen. Het moerasbosje achter het sluisje huisvest ongeveer vier-stuks reewild. Tevens -recentelijk- ook een bever-burcht. (Zie foto onder)

De natuurwaarde van de Velperwaarden wordt aanzienlijk verhoogd door de aanwezigheid van o.a. ijsvogel, ree en bever. Zie foto rechts onder duidelijke knaagsporen van de bever – Foto: ©Ton Heekelaar

IJsvogel – Foto: ©Ton Heekelaar

Knaagsporen bever – Foto: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook zien we regelmatig reeën in het gebied – Foto: ©Ton Heekelaar

______________________________________________________________________________________________________________________

Meer info: Polders en broekgronden | Mijn Gelderland

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/01/19/natuur-en-cultuur-velperwaarden/