Einde-jaaroverzicht Veluwse wederwaardigheden 2017

Zelfreflectie

Het is een goed gebruik om aan het eind van het jaar -met open oog-  in de spiegel te kijken met de vraag: Leveren de stukjes “proza” van deze gepensioneerde beroepswoudloper wel een toegevoegde positieve bijdrage aan de geachte lezers van “De Veluwenaar?”

De bijgevoegde foto hiernaast is het oog van een roodwild smaldier en staat symboliek voor zelfreflectie…     – Foto: ©Ton Heekelaar >>

Uitzondering

Voor één persoon die aan de andere kant van ons land woont weet ik zeker dat hij daar prijs op stelt. Die persoon is fysiek niet meer zo best ter been om geregeld naar de Veluwe af te reizen. Derhalve zijn de herinneringen aan de mooie momenten op de Veluwse-dreven hem zeer dierbaar.

Edelhert trekt zijn wissel over Veluwse-Dreven. Hopelijk tot in lengte van jaren – Foto: ©Ton Heekelaar

Proza

Deze wetenschap heeft de heer Martin Spoelstra uit IJmuiden mij persoonlijk laten weten. Vervolgens liet hij weten dat hij ’s-morgens na de normale plichtplegingen om de dag aan te vangen, direct de weblog van ‘De Veluwenaar’ aanklikt. De stukjes “proza” in het algemeen, doch van wildstroperij in het bijzonder, hebben zijn voorkeur…

Damherten hebben een schoffel-gewei. De Veluwse soort is donker van kleur – Foto: ©Ton Heekelaar

Uitzondering

De voorzitter Louis Fraanje heeft in het najaar, tijdens de damhertenbronst in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, nog een bezoekje aan zijn vriend Martin Spoelstra en zijn zoon gebracht. Het is uiteraard niet te doen om in dit artikel een ieder te memoreren, doch zo af en toe een uitzondering moet kunnen,….Toch?

Grote Bonte Specht op Veluwezoom – Foto: ©Ton Heekelaar

Zwarte Specht op Hoge Veluwe – Foto: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hand- en spandiensten

Wanneer ik aan het eind van 2017 terugkijk, is het eigenlijk niet te bevatten dat er zo omstreeks 36 keer natuur artikeltjes van diverse pluimage – via de weblog “De Veluwenaar” – uit mijn pen zijn gerold. Daar moet ik dan wel direct een noot bij plaatsen!
Dit was niet mogelijk geweest dankzij “hand en spandiensten” van voorzitter Louis Fraanje. Daarmee bedoel ik; het redigeerwerk van de tekst, tevens foto/film bewerking zoals; foto-omlijsting, volgorde foto’s, foto’s verkleinen dan wel vergroten en filmpjes knippen/plakken en van tekst voorzien enz. enz.
Daarnaast ziet Fraanje – als slot op de deur- er op toe dat de artikeltjes verantwoord de digitale snelweg op worden gestuurd. Dan pas mag de hele wereld het weten… Daarvoor is een woord van HULDE gepast!

Het damspitsertje “Bambie” in de wei op de “Kop van Deelen” – Foto: ©Ton Heekelaar

Bambie

Hoe zal het met “Bambie” zijn vergaan? Toen in december de eerste sneeuw zich aandiende is het jongvee, evenals de melkkoeien van boer van Roekel daar op de Kop van Deelen op stal gegaan. Is de jaarling-damspitser toen ook ”toevallig” samen met de runderen de warme stal binnengelopen? In dat geval, hangen beide dochters van boer van Roekel voor hun “vriendje” de vlag in top!

Deze voormalige beroeps woudloper -mits u goed vinden- is voornemens ook in 2018 door te gaan met stukjes “proza & plaatjes” op de ingeslagen weg – Foto: ©Louis Fraanje

Tot slot

Bij deze woudloper is op15 juni van het afgelopen jaar, een nieuwe heupprothese aangebracht. Gevolg; geruime tijd uit de roulatie. Desondanks kan ik terugkijken op vele momenten met een hele positieve natuurbeleving. Hopende dat 2018 – bij leven & gezondheid – ook weer vele natuurwederwaardigheden mag opleveren. Uiteraard ben ik dan ook weer gaarne bereid deze met de trouwe lezers van “De Veluwenaar” te delen.

Allen een gezond en voorspoedig 2018 toegewenst!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/30/einde-jaaroverzicht-veluwse-wederwaardigheden-2017/