Noorderheide biedt meer ruimte voor moeflons

Moeflon – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflons, ook wel het kleinste wilde schaap genoemd, komen al vele decennia voor op de Noord Veluwe bij Vierhouten.
Oorspronkelijk leven deze dieren in de vrije natuur van Corsica en Sardinië.

Betrokken terreineigenaren Staatsbosbeheer, gemeente Nunspeet en de Elspeterbosch BV hebben samen met wildbeheereenheid Vale Ouwe een nieuw beheerplan gemaakt.

De draagkracht van het leefgebied is er in meegenomen en er is ruimte voor 50 moeflons (doelstand). Dit beheerplan gaat mee in het nieuwe faunabeheerplan van de provincie Gelderland vanaf 2019.

Een kudde moeflons op de Noorderheide in de winter – Foto: ©Louis Fraanje

Doelstand en  beheer

Het beheerplan is richtinggevend voor het hoe er buiten praktisch samengewerkt wordt door de verschillende partijen. Zo bevat het beheerplan naast een doelstand bijvoorbeeld ook aanvullende afspraken over monitoren en tellen, hoe te handelen als ze buiten het leefgebied komen en bij zieke dieren. En de mogelijkheid om nieuwe rammen te introduceren om de genetische basis te vergroten wordt verkend.

Meer vrije leefruimte voor de moeflons op de Noorderheide – Foto: ©Louis Fraanje

Bijzonder verschijning

De moeflon is een bijzonder verschijning met zijn grote hoorns. De introductie in Nederland dateert waarschijnlijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het leefgebied is lang beperkt geweest tot een ingerasterd gebied, het voormalig landgoed Noorderheide.

In 2013 is de soort officieel in het faunabeheerplan grofwild opgenomen door Provincie Gelderland, is het leefgebied vergroot tot 1100 ha en zijn de rasters afgebroken. Het leefgebied omvat de Noorderheide, Vierhouterbos, Elspeterbosch en Elspeterstruiken. Daarmee hebben de moeflons meer vrije leefruimte gekregen. Het kerngebied van de moeflons blijkt nog steeds de Noorderheide.

Bron:  Nunspeet.nu

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/12/27/op-noorderheide-is-ruimte-meer-moeflons/