Wild, bonte families op de Veluwe

De dieren van de Veluwe vertellen hun verhaal

Wild – dat is de titel van de film die vanaf februari 2018 in de Nederlandse bioscopen draait. ‘Een spannende, ontroerende en ook grappige familiefilm die de Veluwe in haar volle glorie op het grote doek laat zien’, aldus de maker Luc Enting uit Ede.

Na twee jaar werken aan deze film komt langzaam het moment in zicht dat iedereen de film kan gaan zien! Gisterenavond zat regisseur Luc Enting bij DWDD en hierbij de poster. De komende tijd zal er nog veel meer volgen! De bedoeling is dus, dat vanaf 1 februari 2018 de film in heel Nederland te zien is in de bioscopen!

Bioscoopfilm met dubbele boodschap

Meer dan twee jaar heeft hij eraan gewerkt. Bijna elke dag met zijn team het bos in – en wachten, wachten en nog eens wachten op dat ene shot. Dat er jonge vossen geboren worden. Dat moederzwijn met haar jonkies een ven overzwemt. Of dat een volwassen vos op zwijnenbiggetjes jaagt. ‘Vanaf het moment dat er jongen geboren worden, ontstaat er spanning in de film. Want dan weet je als kijker dat erop gejaagd gaat worden. Eten en gegeten worden – dat is nu eenmaal de dramatiek van de natuur.’

Filmmaker Luc Enting in zijn element ergens op de Veluwe – Foto: ©Enting Films

Genieten van het moois

Enting maakte de film om de schoonheid en de veelzijdigheid van de Veluwe aan een groot publiek te laten zien. ‘Een belangrijk doel van Wild is om mensen naar deze regio te trekken om te recreëren’, vertelt Enting. ‘Ik gun het iedereen om te genieten van het moois dat de Veluwe in alle seizoenen te bieden heeft. Maar mensen moeten niet verwachten dat ze de beelden uit de film tijdens een fietstochtje zomaar panklaar krijgen voorgeschoteld. De kans om een paar zwijnen of reeën te spotten is best groot, maar de scenes uit de film zie je heus niet zomaar in het echt.’

Veilige plekken

De filmer heeft nóg een bedoeling met de film. ‘Ik wil mensen waarschuwen dat we zuinig moeten zijn op de Veluwe. Duidelijk maken dat bezoekers zich aan de regels moeten houden, namelijk honden aan de lijn houden en niet buiten de paden wandelen en fietsen. Stiltegebieden moeten gerespecteerd worden. Dat zijn de veilige plekken voor dieren, waar ze niet op hun hoede hoeven te zijn. Juist als de dieren tot rust komen, kunnen ze zichzelf zijn en bijvoorbeeld voor nageslacht zorgen. Alleen op die manier kan de Veluwe ook in de toekomst een natuurgebied blijven met een grote en gevarieerde wildpopulatie.’

Vechtende vossen in de winter op de Veluwe – Foto: ©Luc Enting

Geen wildgarantie

Wat betekent dat voor mensen die hiernaartoe komen en natuurlijk toch graag wild willen scoren? ‘Voor hen zijn er voldoende mogelijkheden’, weet Enting. ‘Op steeds meer plaatsen op de Veluwe zijn wildobservatieplaatsen. Die liggen aan de rand van het bos waar het wild komt grazen. Wat mij betreft, is dit de beste manier om wild te spotten, want bij een observatiepost komen de dieren naar de mensen toe in plaats van andersom. Een andere mogelijkheid is om aan een wildexcursie deel te nemen. Dan ga je met een boswachter op stap die precies weet waar de kans op wild groot is. Maar je weet,’ besluit hij lachend, ‘garanties worden niet gegeven. We noemen het niet voor niets “wild”.’

Wild laat de schoonheid en de veelzijdigheid van de Veluwe zien’

In de film volgen we gedurende de vier jaargetijden de verhalen van drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. We zien de dieren jongen krijgen, die opgroeien naar volwassenheid.

Een aangrijpende scene is het moment dat het laatste van drie jonge vosjes door de moeder het nest uitgezet wordt. Kleinere rollen zijn weggelegd voor raaf, buizerd en ijsvogel. Bij de ijsvogel mogen we binnenkijken in het nest en met de buizerd vliegen we mee over de verschillende landschappen van de Veluwe. Al met al spectaculaire beelden die je normaal niet ziet. En niet kúnt zien, omdat Enting speciale toestemming kreeg om te filmen in gebieden die niet toegankelijk zijn.

Lees ook: De Wilde Veluwe van Luc Enting

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het fragment:

Uitzending gemist? Kijk hier de aflevering van De Wereld Draait Door terug: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/379272

De natuurfilm ‘Wild’ van Luc Enting, laat de schoonheid van de Veluwe zien. We volgen in deze film de vos, het edelhert en het wilde zwijn gedurende de vier jaargetijden. In totaal is hij 2,5 jaar met de film bezig geweest en werd er meer…
DEWERELDDRAAITDOOR.BNNVARA.NL
 ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Filmmaker Luc Enting heeft al heel wat prachtige natuurfilms gemaakt

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/16/wild-bonte-families-op-veluwe/