Kleurrijke transformatie van transformatorhuisjes in Ede

Kunstroute uitgebreid door buurtbewoners

Aan de Van der Hagenstraat in Ede Zuid zijn op een fantastische manier de transformatorhuisjes langs de hoogbouw opgeknapt. Deze saaie en grauwe gebouwtjes, zijn veranderd in kleurrijke kunstwerken die een verrijking voor de buurt zijn. De aanleiding kwam vanuit buurtbewoners die geïnspireerd raakten door de graffiti werken in de Bospoort- en Keesomtunnel.

Een rustend edelhert en om de hoek een fazant – Foto: ©Louis Fraanje

Samen met de bewoners

Het team van Poppodium Ede heeft deze opdracht samen met de bewoners opgepakt en hebben meerdere artiesten uitgenodigd om hun werk te plaatsen. Artiesten als Dopie (Arnhem), Simian Switch (Dordrecht, Missy DB (Rotterdam) en Lucia Alonso (Madrid, Spanje) waren dit weekend te gast in Ede. De thema’s waren: de Veluwe, Jungle, Aquarium en Moestuin.

Om elke hoek wacht weer een nieuwe verrassing – Foto: ©Louis Fraanje

De Veluwe

Elk transformatorhuisje is omgetoverd met verf tot een uniek kunstwerk welke deel uitmaakt van de kunstroute die door Ede wordt gemaakt. Allemaal zijn ze even mooi, maar wij beperken ons tot het transformatorhuisje bij flat “De Brugge”, omdat deze het thema “De Veluwe” heeft, een edelhert, fazant, vechtende vossen en een bosuil.

Het spektaculaire vossen-gevecht op de muur van het transformatorhuisje – Foto: ©Louis Fraanje

Vechtende vossen

Niet alleen is het edelhert een zeer herkenbaar kunstwerk geworden, ook de vechtende vossen heeft deze graffiti/ streetartist, zeer levensecht op de muur van het transformatorhuisje neergezet. Over smaak valt natuurlijk altijd te twisten, maar de dieren zijn heel ‘natuurgetrouw’ en op een spektaculaire wijze in beeld gebracht.

De wijze bosuil zit rustig om zich heen te kijken – Foto: ©Louis Fraanje

Fazant of zwijn?

Een pluim voor kunstenaar Dopie DSK uit Arnhem, want hij heeft er echt iets moois van gemaakt. Misschien een kleine kanttekening voor wat betreft de fazant, dit had wat ons betreft gerust een wild zwijn mogen zijn. Die had wat beter gepast in het geheel, omdat de fazant nou niet direct een kopstuk van de Veluwe is, maar het zwijn des te meer!.

Al met al blijft het een mooi initiatief en mocht er in de toekomst nog eens zoiets in Ede  of elders in de regio gedaan worden, met als thema de Veluwe, dan zal zeker het wilde zwijn niet mogen ontbreken!
Ga zelf gerust eens kijken in Ede-Zuid bij de Van der Hagenstraat en al die andere mooie kunstwerken, het is echt de moeite waard!

Meer info over deze graffiti/ streetartist: dopie (@dopie.dsk) • Instagram photos

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/11/06/kleurrijke-transformatie-transformatorhuisjes-ede/