Donkere regenluchten en kleurrijke decors!

Een regenachtige zondag die toch nog hele mooie platen opleverde…

Ja… het is nu echt herfst geworden, dat mag iedereen wel duidelijk zijn, tjonge… jonge… wat een buien gisteren, het hield maar aan en de wind deed er af en toe nog eens een schepje bovenop. Nee… voor de doorsnee burger, was het buiten niet veel aan en dat is natuurlijk niet zo moeilijk om te begrijpen. Lekker bij de warme kachel en een warme kop thee of koffie, brrr… nee… naar buiten, dat gaan we vandaag niet doen, echt niet! Moet je die donkere luchten eens zien en dan die regenbuien, nee… dan moet je toch wel gek zijn om nu naar buiten te gaan! Ziet u het al voor u?

Zo begon het allemaal op deze regenachtige zondagmiddag – Foto: ©Louis Fraanje

Buitenmensen en buitenkansen

Zo zal menigeen misschien wel gedacht hebben gisteren, maar…echte ‘buitenmensen’ denken daar dan toch iets genuanceerder over, die zien zo’n dag juist als een buitenkansje. Vooral als zo af en toe het zonnetje zich laat zien, nou dan gaan onze beider natuurharten open en genieten Fransien en ik van de schitterende luchten die dan kunnen ontstaan. Juist in deze tijd van het jaar hebben we van die echte Hollandse luchten, waar wij zo gek op zijn!

Een weids landschap in een betoverend licht – Foto: ©Louis Fraanje

Schitterend decor

Een mooie plek opzoeken met een weids landschap, waar je ver van je af kunt kijken. Nou… wij stonden afgelopen zondagmiddag in de buurt van het Bosje van Staf op de Hoge Veluwe, toen er aan de einder een gigantische donkere lucht, de regen met bakken vol naar beneden stortte. Maar… ineens kwam heel voorzichtig de zon tevoorschijn, ik greep mijn paraplu en camera, sprong uit de auto en legde het schitterende decor vlak voor mij, vast op de gevoelige plaat. wow… wat mooi! Dan vergeet je even echt alles om je heen en geniet van het ‘ultieme’ moment!

In de regen en vanonder de paraplu een mooie plaat schieten – Foto: ©Fransien Fraanje

Een regenboog

Fransien was even in de auto gebleven en fotografeerde mij, terwijl ik daar onder de paraplu – met veel kunst en vliegwerk – dit schitterende tafereel probeerde vast teleggen. Gelukkig kon ik – zo goed en zo kwaad als het ging – een aantal mooie opnames maken. Maar… nog mooier werd het, toen ik mij omdraaide, want daar ontvouwde zich een totaal ander decor, als daarnet in tegenovergestelde richting. De zon scheen nu dwars door de regenbui heen en toverde een prachtige regenboog tevoorschijn.

Terwijl Fransien mij op de foto zet, ontwikkeld zich een prachtige regenboog – Foto: ©Louis Fraanje

Betoverend licht

Of dat nog niet genoeg was, ontwikkelde zich even later een nog verrassender tafereel. Daarvoor moest ik wel even iets meer naar rechts en een stukje het bospad oplopen en terwijl de donkere regenwolken langs de horizon dreven, zette de middagzon het landschap in een betoverend licht. Op zo’n moment voel ik mij de gelukkigste mens op aarde en zeg ik ‘dankjewel’ tegen mijn Schepper daar hoog boven mij, ergens ver weg in de hemel en voor mijn gevoel toch zo ontzettend dichtbij, een machtige ervaring!

Regenwolken drijven aan de horizon en betoveren het landschap – Foto: ©Louis Fraanje

Gevarieerd landschap

Als ik weer terug bij de auto kom, staat Fransien met een bewonderende blik naar al dat moois te kijken, ik leg mijn arm om haar heen en zo staan we samen stilletjes te genieten van dit natuurverschijnsel, dat we zomaar in onze schoot geworpen krijgen. Daar zou je urenlang naar kunnen blijven kijken, maar we willen toch nog even op wat andere plekken gaan kijken, want op de Hoge Veluwe is zoveel variatie in landschappen, daar raak je nooit op uitgekeken.

Dennen, heide en stuifzand, Veluwser kan het bijna niet,- Foto: ©Fransien Fraanje

Hei en dennen in een uitloper van het Middenzand – Foto: ©Louis Fraanje

Wonderschone dag

Eenmaal weer op de Wildbaan zien we in de verte de zandverstuiving De Pollen en ook daarboven hangt op dit moment een prachtige wolkenlucht en Veluwser kan het bijna niet, want hier vinden we dennenbos, heide en stuifzand bij elkaar. Het gele stuifzand steekt scherp af tegen de donkere achtergrond en ook hier ervaren we de weidsheid van het landschap. Aan de andere kant van de weg ligt de uitloper van het Middenzand, dat hier wel wat meer begroeid is met heidepollen, afgewisseld met dennen. Eigenlijk wel een beetje jammer, dat de heide niet meer bloeit, want dan was het helemaal compleet geweest, maar… je kunt niet alles hebben, deze wonderschone dag pakt niemand ons meer af!

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk ook even  het hele korte filmpje dat Fransien gisteren van mij maakte in de regen:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/10/23/donkere-regenluchten-en-kleurrijke-decors/