Noordwaarts naar Texel – Deel 15

Sfeervol ochtendgloren en nevelige vleugelslagen

Mede omdat het vakantietijd is, neem ik u – in woord en beeld – mee terug naar ons vakantie-verblijf op Texel, inmiddels alweer een aantal weken geleden.

Ochtendgloren

Zo stond ik die zondagmorgen de 18e juni om half 6 achter ons vakantiehuisje te genieten van het sfeervolle ochtendgloren. Boven de plas hingen lage nevelslierten en daarboven probeerde de zon achter het wolkendek vandaan te komen. Een fantastisch beeld, dat door de stilte er omheen een beetje mystieke uitstraling kreeg.

Heel in de verte hoorde ik het geluid van rollende golven in de branding, daar tussendoor de gakkende ganzen op de plas en achter in het bos een kokkende fazant, afgewisseld door het monotone deuntje van de koekoek.

Sfeervol ochtendgloren boven de plas – Foto: ©Louis Fraanje

Veilige slaapplaats

Het geluid van de gakkende ganzen klonk steeds harder en daar tussendoor hoorde je af en toe het gekwaak van de wilde eenden, afgewisseld met een schreeuwende meerkoet. De ganzen hadden blijkbaar de nacht op het water doorgebracht, want ‘s nachts biedt het water een veilige slaapplaats. Overdag zien we ze vaak in de kwelders en de weilanden in de directe omgeving, waar ze voldoende voedsel kunnen vinden.

De ganzen op het water in het nevelige ochtendlicht – Foto: ©Louis Fraanje

Uitgespreide vleugels

Ineens wordt mijn oog naar rechts getrokken en samen met de camera probeer ik een landende zilvermeeuw in mijn lens te vangen. Met wijd uitgespreide vleugels komt de meeuw aanvliegen en heeft hij de landing, die op het water gaat plaats vinden, nu ingezet. Het mooie tegenlicht van de net opkomende morgenzon, met daarbij de laaghangende nevelslierten, geven het beeld nog eens een extra ‘dimensie’!

Met wijd uitgespreide vleugels komt de meeuw aanvliegen – Foto: ©Louis Fraanje

De landing wordt ingezet – Foto: ©Louis Fraanje

Met veel gespetter land hij op het water van de plas – Foto: ©Louis Fraanje

Wonderschoon moment

Zomaar op een mooie zondagmorgen en dan zo’n schitterende landing op het water te kunnen vastleggen op de gevoelige plaat, dat is toch ‘goud’! Dan ben je in de eerste plaats toch een echte geluksvogel, tenminste zo voel ik dat wel, dan kan je dag niet meer stuk. Fransien is inmiddels ook naar buiten gekomen en samen genieten we van dit ‘wonderschone’ moment, waar de bijbehorende vogelgeluiden het beeld vervolmaken.

Langzaam komt de morgenzon vanachter het wolkendek tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 16

_______________________________________________________________________________________________

Neem even de tijd en beleef – een deel van – het sfeervolle ochtendgloren mee in het filmpje:

 

https://www.youtube.com/watch?v=hS96JkulOmg

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/07/31/noordwaarts-naar-texel-deel-15/