Vegende herten en struinende zwijnen

Weinig geveegde herten, maar… wel veel wilde zwijnen

We hadden vernomen, dat op sommige plaatsen de herten al hun gewei aan het vegen waren, dus daar wilden we meer van weten. Zo kwamen wij afgelopen zaterdagavond bij het Bosje van Staf op de Hoge Veluwe, na eens even goed rond te hebben gekeken, ontdekten we in de dekking twee herten. Allebei nog helemaal in bastgewei, het achterste hert bleek de oude “Matador” te zijn een machtige geweidrager, maar dus nog niet geveegd, terwijl het meestal zo is, dat de oude herten het eerst gaan vegen. Nee… dus! Maar… het vegen van de geweien is inmiddels begonnen en we zullen het de komende dagen goed in de gaten blijven houden, want ook Hubertus zal binnenkort zo ver zijn!

Twee herten nog helemaal in bastgewei, de achterste is “Matador” – Foto: ©Louis Fraanje

Net geveegd

Opeens ontdekken we tussen de wirwar van omgevallen stammen en takken een hert en als we nog eens goed kijken, zien we de drellen of slierten van zijn net geveegde bastgewei, langs zijn oren hangen. Raak dus… de eerste die wij dit seizoen tegenkomen,  maar hoe we verder ook tuurden, geen vegende herten meer kunnen ontdekken, helaas.

De drellen of slierten hangen erbij…

.. Foto’s: ©Louis Fraanje

Wilde zwijnen

Dan maar even bij het Zwarte Veld kijken, wie weet of daar al herten geveegd hebben. De rit daar naar toe neemt alles bij elkaar misschien een kwartiertje in beslag. Daar aangekomen, zagen we niet alleen een flink roedel geweidragers en ook nog allemaal in bastgewei, maar er tussendoor een hele rotte of troep wilde zwijnen. Zeugen met grote biggen en overlopers, wel zo’n dikke twintig stuks bij elkaar.

Daar ineens ontdekten we wilde zwijnen achter de herten – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Komen jullie nou mijn eten wegkapen of pikken? – Foto: ©Louis Fraanje

Zeug met biggen

Dat de zwijnen het voer voor de neus van de herten wegkapen oftewel pikken, valt niet in hele goede aarde, er wordt af en toe flink heen en weer gerend en gemept. Een onrustige zaterdagavond voor deze geweidragers, dat hebben we al snel door. Dan zien we ineens links op het veld een jong hert staan, die met zijn oren aan het draaien is en wat schuw om zich heen staat te kijken. Het duurt niet lang, of we zien wat de oorzaak hiervan is, achter het hert verschijnt een zeug met drie hele kleine biggen in haar kielzog.  Dat maakt de zwijnenboel alleen maar groter! (Zie ook het filmpje)!

Achter het hert verschijnt een zeug met biggen – Foto: ©Louis Fraanje

_______________________________________________________________________________________________

Bekijk het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/07/10/vegende-herten-en-struinende-zwijnen/