Jan van Schaffelaar-jaar op ludieke wijze geopend

Jan van Schaffelaar in ‘spannend’ jeugdboek…

Op zaterdag 24 juni is het Jan van Schaffelaarjaar in de gemeente Barneveld op ludieke wijze geopend. Dit jaar is het 535 jaar geleden dat de Barneveldse held van de kerktoren sprong om het leven van zijn soldaten te redden.

Jan van Schaffelaar was een huursoldaat, die in dienst was van de bisschop van Utrecht en de hertog van Gelre. De bisschop en de hertog hoorden bij het hertogdom Bourgondië, dat grote delen van Europa veroverde. In de Nederlandse gewesten waren er twee groepen: Hoeken en Kabeljauwen. De Kabeljauwen kozen partij voor Bourgondië en de Hoeken verzetten zich tegen de Bourgondische overheersing. In juli 1482 kwam het in Barneveld tot een gevecht tussen een aantal Hoeken en Kabeljauwen. Deze Kabeljauwen stonden onder aanvoering van Jan van Schaffelaar.

Op 16 juli 1482 sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld – Foto: Archief JGS

Tot leven

Tijdens de opening van het Jan van Schaffelaarjaar werd dit gevecht weer tot leven gebracht. Jan van Schaffelaar en zijn schildknaap kwamen gehaast het Torenplein op rennen om zich te verstoppen voor de vijandige Hoeken. Snel vluchtten ze de kerktoren in. Net als 535 jaar geleden bleek de toren geen veilige plek. De Hoeken beschoten de toren en uiteindelijk gaf Jan zich gewonnen. In de vorm van een levensgrote pop viel hij even later op de grond. De Harmonie zorgde voor de muzikale omlijsting.

De vijanden van Jan van Schaffelaar tijdens het toneelspel – Foto: ©Hans Huigen

Boeken

Na dit toneelspel werden twee boeken gepresenteerd: Het Verhaal van Ridder Jan en Kogels door de Kerktoren. Het Verhaal van Ridder Jan is een prentenboek. De tekst is van Hennie Blaauwendraat en de vrolijke tekeningen zijn gemaakt door cliënten van Stichting Ons Bedrijf, een organisatie voor begeleid werken. Het prentenboek vertelt het verhaal van Jan van Schaffelaar in dichtvorm en is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar.

Met een levenloze Jan van Schaffelaar aan haar voeten, overhandigd schrijfster Dieta Malestein haar nieuwste boek aan wethouder Didi Dorrestein, helemaal rechts staat VVD-raadslid Mijntje Pluimers – Foto: ©Aart Malestein

Kogels door de kerktoren

Kogels door de Kerktoren is geschreven door Dieta Malestein. In dit spannende jeugdboek gaan vier kinderen kattenkwaad uithalen bij de Oude Kerk in Barneveld. Plotseling belanden ze in 1482 en staan ze oog in oog met Jan van Schaffelaar. Jan en zijn soldaten zijn de vier kinderen liever kwijt dan rijk. Tot overmaat van ramp laat de vijand niet lang op zich wachten. Er breekt een hevig gevecht uit. ‘De vier kinderen maken het verhaal van Jan van Schaffelaar van heel dichtbij mee,’ vertelt de schrijfster. ‘Ze zitten er middenin. De kogels vliegen ze letterlijk om de oren.’ De grote vraag is of de kinderen het gevecht zullen overleven. En zullen ze ooit terugkeren in 2017?

Lees ook: Oog in oog met Jan van Schaffelaar | Barneveldse Krant

____________________________________________________________________________________________________

Beide boeken zijn te koop in de boekwinkels en VVV-kantoren in de gemeente Barneveld.

Ook online te bestellen:

“Het verhaal van Ridder Jan” bij:  Winkel & Webshop – Ons Bedrijf Barneveld

                                                    “Kogels door de kerktoren” bij : Mevrouw Kakel | Schrijverij & Uitgeverij

____________________________________________________________________________________________________

 

Jubileumjaar

In dit jubileumjaar zijn er allerlei activiteiten in het kader van Jan van Schaffelaar. In Museum Nairac loopt van 23 juni tot en met 21 oktober een tentoonstelling over deze lokale held en zijn tijd. Meer info: Museum Nairac Barneveld

Op zaterdag 1 juli wordt er een Schaffelaarpenning uitgereikt aan een jongere en een volwassene die een heldendaad hebben verricht. In de herfstvakantie, op 21 oktober, vindt er een spetterend muziekevenement plaats in het Schaffelaartheater. En ten slotte zal er in het najaar een kunstpaviljoen op het Torenplein staan waarin kunstzinnige activiteiten rond het thema Jan van Schaffelaar worden georganiseerd.

Lees ook: Er was eens in Barneveld

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/06/26/jan-schaffelaar-jaar-op-ludieke-wijze-geopend/