Pril geluk in Meulunteren

De natuur is nu één grote kraamkamer

Juist die onverwachte ontmoetingen, zijn vaak het leukst, dat ondervond ik afgelopen maandagmorgen weer, toen ik door Meulunteren reed en ineens in het  weiland van de Familie Liefting een heel klein veulen zag ronddartelen. De auto in de berm gezet en plaatjes schieten, want zoiets blijft altijd mooi, zo’n klein ding door de wei te zien huppelen achter de merrie aan. Het is nu echt Lente geworden, want de natuur is inmiddels één grote kraamkamer

Oog in oog met moeder en haar boreling in Meulunteren – Foto: ©Louis Fraanje

Poseren

Van alle kanten probeer ik het stel zo mooi mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Even later zie ik boer Evert Liefting zelf aankomen, hij ziet mij allerlei capriolen maken tijdens het fotograferen en moet vreselijk lachen. dan springt hij over de omheining en probeert het stel meer in mijn richting te sturen. Na een aantal mislukte pogingen, komt de merrie met haar veulen regelrecht mijn kant op en als ze me in de gaten krijgt, staat ze ineens stil en poseert eventjes heel mooi voor de foto.

De kleine huppelt al vrolijk achter moeder aan – Foto: ©Louis Fraanje

Het veulen heeft geen enkele moeite om moeder bij te houden – Foto: ©Louis Fraanje

Hengst of merrie

Van boer Liefting verneem ik, dat de merrie – een mooie blonde shetlander met prachtige lange manen – haar boreling op 5 mei ter wereld heeft gebracht het blijkt een hengst te zijn. Vaak is een merrie-veulen eerder welkom. omdat die in de handel meer opbrengen, omdat deze voor nageslacht kan zorgen. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat het kleine ding niet welkom zou zijn op de boerderij van Liefting, zeer zeker niet, want als ik merk hoe hij er over praat, dan voel je zijn betrokkenheid bij het hele gebeuren.

Een trotse blonde merrie met haar veulen – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuw leven

Zoiets blijft gewoon trekken en dat heeft alles te maken met vroeger, want zo klein als ik was, ging ik na schooltijd bij een boer helpen, die buiten het dorp woonde. Daar op die boerderij ontstond de liefde voor het plattelandsleven, de natuur en alles er omheen. Daar zag ik ook de bijzondere geboorte van een veulen, iets dat ik nooit eerder gezien had, het staat op mijn netvlies gebrand en is nooit meer verdwenen. Ook de geboorte van een kalfje of de kleine biggetjes en niet te vergeten, de piepkleine kuikens die uit een ei kwamen. Het prachtige nieuwe leven op de boerderij, daar kan ik mij nu nog steeds over blijven verwonderen. Je raakt er nooit op uitgekeken!

Je raakt er nooit op uitgekeken – Foto: ©Louis Fraanje

Verstoppertje spelen hoort er blijkbaar ook bij – Foto: ©Louis Fraanje

Verstoppertje

Ondertussen is de merrie weer verderop in de wei bezig met haar veulen, de kleine boreling volgt haar – letterlijk en figuurlijk – op de voet en af en toe lijkt het wel of ze verstoppertje aan het spelen zijn. U zult het zeker nog wel kennen uit uw jeugd, verstoppertje was ook zo’n simpel kinderspelletje, waar je als kind helemaal in op kon gaan. Gezamenlijk buiten op straat bezig zijn met de andere kinderen uit de buurt of op school, dat schiep een band. Allemaal gewone simpele dingen, die langzaam maar zeker verdwenen zijn en dat grijpt mij – op momenten als deze – wel eens aan!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/10/pril-geluk-meulunteren/