Veluwse jagers weigeren jacht op edelherten

Zo ga je niet met beesten om, je hebt ook een zorgplicht

De jagers op de Veluwe zijn boos op de Provincie Gelderland. Die geeft ze de opdracht om grote aantallen edelherten te schieten op een manier waarvan de jagers zeggen dat het stroperspraktijken zijn. Het programma Brandpunt (KRO-NCRV) meldde dit dinsdagavond in de uitzending.

De jagers roepen in Brandpunt op te stoppen met het op grote schaal afschieten van edelherten. Ook willen ze dat op korte termijn het faunabeleid van de Veluwe wordt aangepast. „Zo ga je niet met beesten om, je hebt ook een zorgplicht. Je gaat niet zomaar beesten overhoop schieten. Dan ga je maar naar een schietbaan”, zegt de secretaris van de wildbeheereenheid Noord West Veluwe, waar ruim 100 jagers bij aangesloten zijn. De jagers komen in opstand tegen de opdracht die de provincie Gelderland bij de jagers heeft neergelegd.

Je gaat niet zomaar beesten overhoop schieten – Foto: ©Louis Fraanje

Toename

Brandpunt deed een beroep op de wet openbaarheid van bestuur (WOB) bij de provincie Gelderland om er achter te komen hoeveel edelherten er worden afgeschoten en met welke middelen. Tot het jaar 2000 lag het aantal edelherten dat afgeschoten moest worden tussen de 400 en de 600. Daarna neemt het afschot fors toe en is het verdriedubbeld tot 1889 in dit jaar. Ook blijkt uit de WOB dat de jagers flink onder druk worden gezet om de targets te halen: „Blijkbaar is de ernst van de situatie bij veel jachthouders nog niet doorgedrongen. We roepen u bij deze op alsnog uw verantwoordelijkheid te nemen en ter stond aan te vangen met het realiseren van de aan u toegewezen edelherten.” De jagers krijgen praktisch onbeperkte mogelijkheden om hun afschot te halen.

Gekkenwerk

De provincie sommeert jagers nu ook grote aantallen dieren te schieten buiten de jachtvrije zones. De secretaris van de wildbeheereenheid spreekt van een slachting: „Je kan het een openluchtslachthuis noemen om alles wat voor de loop komt te schieten omwille van de aantallen.” Volgens de secretaris is dit niet de manier waarop jagers willen werken: „Lichtbakken, vroeger deden stropers dat. Wij doen dat nu, in opdracht van de provincie. Ze zeggen, hier heb je de middelen, ga je gang.” Dat betekent voor de jagers dat ze jagen in de nacht, dieren lokken met lokvoer, drachtige dieren afschieten en moeders bij kalfjes wegschieten, waardoor deze verhongeren. „Waar we nu mee bezig zijn is gekkenwerk”, zegt ook een anonieme jager in de uitzending. Hij doet het woord namens een grote groep jagers, verspreid over de hele Veluwe, die anoniem bij Brandpunt hun verhaal hebben gedaan.

De jagers komen in opstand tegen deze absurde opdracht – Foto: ©Louis Fraanje

Gedragscode

Het verhaal van de jagers wordt bevestigd door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging: „De aantallen waarom het gaat en de wijze waarop het schieten van dieren vervolgens gebeurt,strookt niet met de manier waarop jagers te werk willen gaan.” Volgens de Vereniging past de situatie op de Veluwe in het rijtje waterleidingduinen en Oostvaardersplassen, waar eerder op grote schaal dieren gedood werden en dierenleed werd veroorzaakt door politieke keuzes. „Door wetgeving en keuzes die grondeigenaren maken zijn jagers nu soms verplicht een soort zodanig te bejagen dat het conflicteert met de gedragscode van jagers.”

Experiment

Teveel edelherten? Een fluitje van een cent!

Vijftien jaar geleden begon op de Veluwe een experiment om in sommige gebieden niet meer te jagen. Tegelijkertijd werden hekken weggehaald en ecoducten aangelegd. De bedoeling was om grote dieren meer zichtbaar te maken voor het publiek en ze te laten trekken. De populatie herten is sinds het experiment startte zichtbaar toegenomen en lijkt nu problematisch te worden.

Ook Natuurmonumenten, één van de initiatiefnemers van het experiment, geeft toe dat er een probleem is. „We zijn er van geschrokken dat twintig procent van de dieren buiten het gebied terecht komt. Daarom rijdt een boswachter van ons met een fluitje op de fiets rond om ze binnen het gebied te houden.”

 

Bron: Barneveldse Krant

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk hier de uitzending: 

Afbeelding van Brandpunt

45:57
Brandpunt (KRO-NCRV)  Dinsdag 2 mei 2017 –  Tijd:  20:25 · 45 min

Slachting op de Veluwe. Waarom de jagers in opstand komen tegen de massale jacht op edelherten. En: reportage over de holocaust-industrie. Hoe normaal is een selfie voor de gaskamers van Auschwitz?

Lees ook: Jagers tegen massaal doden edelhert – Brandpunt – KRO – NCRV

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/05/03/veluwse-jagers-weigeren-jacht-op-edelherten/