Hert “Sven” woont alleen bij de koeien

Edelhert heeft zich bij een kudde galloway’s aangesloten

Een kudde Galloway runderen in het Duitse Flensburg, heeft alweer enige tijd een nieuw lid erbij in de kudde, namelijk een edelhert. “De kudde Galloway’s is nu zijn roedel of kudde”, zegt bioloog en chef Gerd Kämmer van Bunde Wischen e.V. die eigenaar is van ongeveer 60 koeien. Het hert, vermoedelijk zo’n vier of vijf jaar oud, heeft de naam ‘Sven’ gekregen en is inmiddels een begrip op de weide.

In de zomer verdwijnt hij voor een paar weken

Sinds twee jaar woont ‘Sven’ – soms meer, soms minder vaak – in de kudde. In eerste instantie leek het alsof het hert een zogenaamde ‘tussenstop’ had gemaakt bij de koeien. In de afgelopen twee zomers ging hij er steeds voor enkele weken weer vandoor. Maar keerde telkens weer terug. ‘Wat hem nou precies drijft, weten we niet,’ zegt Kämmer. In eerste instantie was het dier erg schuw. “Je kon hem alleen door een verrekijker op grote afstand zien lopen, terwijl ik hem nu tot op 20 meter kan benaderen.” Het vee lijkt vooralsnog geen probleem met het dier te hebben.

Het edelhert 'Sven" graast gewoon mee met de Galoway koeien - Foto: ©Carsten Rehder/dpa

Het edelhert ‘Sven” graast gewoon mee met de Galoway koeien – Foto: ©Carsten Rehder/dpa

Gerd Kämmer – Bunde Wischen e.V.

Herten eten veel groen en de schors

Kämmer vermoed dat ‘Sven’ afkomstig is uit Denemarken. Herten komen hier van nature niet voor in Zuid-Sleeswijk, maar omdat er ten noorden van de grens weinig ruimte en voedsel te vinden is voor de dieren, is er een groeiende immigratie in Sleeswijk-Holstein.

Dit gebied is relatief klein van omvang en dun bebost, dus zijn de beheerders van het gebied hier niet zo blij mee, mede ook omdat de herten veel groen en boomschors opvreten.

Bron: Hirsch “Sven” lebt allein unter Rindern | NDR.de – Nachrichten …

____________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook de beide filmpjes:

 

___________________________________________________________________________________________

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/27/hert-sven-woont-alleen-koeien/