Vogels getroffen door dodelijke ziekte in Gelderland

Dodelijke vogelziekte duikt op in Gelderland

In de omgeving van Ermelo zijn dode vogels gevonden met de besmettelijke vogelziekte ‘het geel’. Dat meldt het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht. Het geel treft vooral duiven, maar ook groenlingen en vinken. Ook voor onze roofvogels, die zieke vogels eten, kan het fataal zijn.

Een vink is bezig om een beukenootje te kraken – Foto: ©Louis Fraanje

Abces 

De vogelziekte, die officieel ‘trichomonas gallinae’ heet, is opgedoken in Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Brabant. Hoeveel vogels er precies zijn gestorven, is volgens een woordvoerder van het DWHC niet duidelijk. “Maar we krijgen wel veel meldingen. Daarnaast hebben we een aantal vogels opgestuurd gekregen en die hadden allemaal de ziekte.”

‘Het geel’ wordt veroorzaakt door een parasiet die leidt tot infecties in de keelholte bij de vogels. Er vormt zich een geelkleurig abces in de keel, waarna de dieren stikken of verhongeren. ‘Toen het zo koud was hadden de vogels extra voedsel nodig, terwijl ze moeilijker eten binnenkrijgen’, legt de woordvoerster uit.

Duiven zie je het meest, dus die worden nu ook het vaakst dood gevonden – Foto: ©Louis Fraanje

Voerplekken schoonhouden

Vogels kunnen de ziekte oplopen als hun immuunsysteem is verzwakt. “Dat gebeurt vooral in de winter”, vertelt de woordvoerder. “En in de winter zie je duiven het meest, dus die worden nu ook het vaakst dood gevonden.”  De ziekte is ongevaarlijk voor mensen en voor andere dieren, zoals honden en katten.

Besmetting vindt plaats als vogels direct onderling contact hebben, bijvoorbeeld bij voederplaatsen. “Het is daarom erg belangrijk dat mensen die vogels bijvoederen en houders van vogels, de voederplaats goed schoonhouden. Ook drinkbakjes moeten regelmatig uitgespoeld worden.”

Meer lezen>>

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/02/01/vogels-getroffen-dodelijke-ziekte-gelderland/