Wilde zwijnen vallen honden aan!

Pas op voor het wilde zwijn en doe uw hond aan de lijn…

Recentelijk zijn diverse meldingen in de pers over wilde zwijnen die honden aanvallen op de Veluwe. Hoewel wilde zwijnen van nature schuw zijn, worden hondenbezitters geadviseerd om hun hond niet los te laten lopen en zich niet buiten de wandelpaden te begeven.

Wél is het zo dat als een zeug met biggen zich zal verdedigen wanneer zij opgejaagd wordt. Wandelaars, fietsers en zeker honden, die zich buiten de wandelpaden begeven, lopen daarmee een groter risico op een confrontatie met een wild zwijn.

Om te voorkomen dat het wild opgejaagd wordt, geldt in de meeste natuurgebieden een aanlijnplicht voor honden en is het bezoekers niet toegestaan zich buiten de wandelpaden te begeven. In sommige gebieden waar geen aanlijnplicht geldt, zijn recent confrontaties met wilde zwijnen waargenomen.

Bij een zeug met biggen kun je beter uit de buurt blijven - Foto:  ©Louis Fraanje

Bij een zeug met biggen kun je beter uit de buurt blijven – Foto: ©Louis Fraanje

Honden naar dierenarts

In een week tijd hebben twee honden een ontmoeting met een wild zwijn in Ede moeten bekopen met een spoedbezoek aan de dierenarts. Beide dieren liepen flinke wonden op na de aanval van het zwijn in bosgebied de Sysselt.

„Elk jaar hebben we er wel een paar. Maar in één week twee honden is wel opvallend”, vertelt dierenarts Willem van der Linden van Dierenartsencentrum Ede-Bennekom. In dit geval ging het om twee grotere honden. „Een bouvier en een kruising uit Spanje, een dogachtige van zo’n 50 kilo.”

Slagtanden

“Het zwijn had de hond in zijn bil gebeten”, aldus dierenarts Willem van der Linden, “Beide dieren waren echter geen partij voor het zwijn. Vooral die hond uit Spanje was er slecht aan toe toen het dier bij ons binnenkwam. Het zwijn had de hond in de bil gegrepen. Daarbij waren de slagtanden van het zwijn zo diep doorgedrongen dat enkele spieren volledig doorgescheurd waren.” Ook de bouvier, die gisteren werd aangevallen, werd in de bil gebeten. „Die hond had een wond van zo’n 7 centimeter diep.” Beide dieren zijn succesvol geopereerd.

Dierenarts Willem van der Linden – Eigen foto

Waarschuwing

De dierenarts waarschuwt hondeneigenaars voor een wild zwijn bij de hondenuitlaatplek in de Sysselt. Een wild zwijn heeft daar binnen een week twee honden verwond. De eerste hond werd vorige week donderdag bij de dierenarts gebracht met een snee van 30 centimeter.

Dinsdag werd een tweede hond binnengebracht, deze had een snee van 7 centimeter. Bij laatstgenoemde hond is het niet zeker dat het door een wild zwijn komt, maar daar gaat de dierenarts wel van uit. “Ik denk dat ze naar de uitlaatplek gaan omdat er op andere plekken te weinig te eten is,” aldus de dierenarts. Martin Both sprak met Van der LInden

.Beluister het item op SoundCloud – Ede FM

Via Facebook roept de dierenartsenpraktijk hondenbezitters op waakzaam te zijn in losloopgebieden waar ook zwijnen leven. „Van zo’n beest wint een hond het niet één-twee-drie. Enkele jaren geleden hebben we zelfs een hond moeten laten inslapen na een gevecht met een zwijn. De kleine teckel was dusdanig gewond geraakt, dat opereren geen zin meer had”, vertelt de dierenarts.

Wij adviseren hondenbezitters daarom in deze gebieden de honden aangelijnd te houden. Wandelaars en fietsers die deze gebieden bezoeken, wordt met klem geadviseerd op de paden te blijven en de naastgelegen natuur zo min mogelijk te verstoren.

Meer info: Wild zwijn slaat toe in Ede

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/01/28/wilde-zwijnen-vallen-honden-aan/