Terugblik op oudejaarsavond

De Vliegersvelderlaan in Barneveld was jaren geleden een modderige zandweg

Op de laatste dag van het jaar gaat het in de krant vaak over het verleden en over wat ons nog te wachten staat… Vandaar dat ik op de laatste dag van het jaar 2016 even terug kijk in de tijd aan de hand van een paar oude foto’s.
Veel Barnevelders hebben nog foto’s van de trouwerij met de rijtuigen van stalhouderij Van den Hoorn. Die mensen zijn nu allemaal meer dan vijftig of zestig jaar getrouwd.

Onze familie heeft, ter gelegenheid van een feestje, ook een keer een rijtoer gemaakt met een paar koetsen van buurman Van den Hoorn. Ik zit naast Henk van den Hoorn op de bok. Ik was toen een jaar of dertien. De foto is gemaakt op het gedeelte van de Vliegersvelderlaan dat nu Graaf van Lyndenlaan heet.

bk52natwinter2

De familie Van den Hoorn had een stalhouderij. Tijdens een feestje van onze familie hebben we een rijtoer gemaakt met rijtuigen van Henk van den Hoorn. Ik zit naast hem op de bok. Ik was toen een jaar of dertien. Dit stuk Vliegersvelderlaan is nu Graaf van Lyndenlaan! – Foto: ©Gerrit de Graaff

Aardedonker

De Vliegersvelderlaan was in de jaren vijftig een zandweg. Ik herinner me nog dat het ‘s avonds aardedonker was op deze weg vol kuilen en diepe sporen. Als het dan ook nog zwaar bewolkt was kon je helemaal geen hand voor ogen zien. Geen wonder dat de bewoners bij de gemeente aandrongen op een straatlantaarn in de bocht van de weg. Eindelijk kwam de gaslantaarn op de hoek, tegenover ons huis. In de schemering kwam iedere avond een man met een laddertje langs om de lantaarn aan te steken. Vooral in de winter was de Vliegersvelderlaan onbegaanbaar. Vuilnis werd niet opgehaald. Iedereen gooide zijn tuinafval in de diepe sporen in de weg. Het grofvuil werd begraven in de berm en het snoeihout werd verbrand in de tuin.

Geregeld zaten vrachtauto’s vast in de modder. De melk bij de boerderijen werd dagelijks opgehaald. Omdat de wegen overal slecht waren, gebeurde dat met een tractor en een aanhangwagen. Zo kwam melkrijder Wim van ‘t Foort elke dag met de tractor ‘door’ de Vliegersvelderlaan. Hij kwam nooit vast te zitten. De grote wielen en de krachtige motor trokken de wagen met de melkbussen door de diepe sporen. Bijgaande foto is gemaakt op tweede Kerstdag 1950. Ik sta naast Wim op de tractor. Op de achtergrond is de gaslantaarn en de boerderij van de familie Van den Hoorn zichtbaar.

bk52natwinter1

De Vliegersvelderlaan in Barneveld op tweede kerstdag 1950 (66 jaar geleden!). Melkrijder Wim van ’t Foort haalt melkbussen op bij boeren in de streek. Gerrit de Graaff staat achter hem op de tractor. Op de achtergrond de boerderij van de familie Van den Hoorn. Let op de gaslantaarn in de bocht van de Vliegersvelderlaan – Foto: ©Gerrit de Graaff

Mooie tijd

Ik denk nog wel eens terug aan die jaren vijftig. De bakker, de kruidenier, de melkboer en de kolenboer kwamen aan de deur. Er waren geen: snelwegen, files, rotondes, maïsakkers, computers, tl-buizen, televisies, cd’s, bladblazers, magnetrons, spiegelreflex camera’s, mobiele telefoons enz. Toch was het een mooie tijd. We verheugden ons op eenvoudige dingen, zoals bijvoorbeeld, een vervolghoorspel op de radio.

De natuur rond Barneveld was in die tijd overweldigend. Op de Vaarst nestelden kieviten, grutto’s en watersnippen in de vochtige weilanden. In het Schaffelaarsebos hoorden we de zwarte specht, de groene specht, de gekraagde roodstaart, de zomertortel, de geelgors en de fluiter. In het Oostersebos luisterden we in mei naar de nachtegaal. Allemaal vogels die verdwenen zijn in de omgeving van Barneveld. In 1964 schreef ik mijn eerste stukje in de Barneveldse Krant. In juni 2004, na de 500ste aflevering van de rubriek ‘De natuur in…’, ben ik gestopt. Ik voelde me daarna heel ongelukkig, want ik ontdekte allerlei interessante dingen in de natuur, maar ik had geen rubriek meer… Ook een aantal lezers misten mijn verhaaltjes.

bk52natwinter3

Ingekleurde oude zwart-wit foto van mijn ouderlijk huis in de bocht van de Vliegersvelderlaan. In 1960 hebben we in de tuin, aan deze kant, een nieuw huis gebouwd. Zo kon mijn moeder in het oude huis blijven wonen tot ze 96 jaar werd. Op de achtergrond de boerderij van de familie Van den Hoorn – Foto: ©Gerrit de Graaff

Levenspatroon

Toen de redactie vroeg of ik, bij het nieuwe formaat van de krant, weer een bijdrage zou willen leveren, heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Op zaterdag 3 september 2005 verscheen de eerste aflevering van de rubriek: ‘De Wereld van…’. Vandaag aflevering 542! Het maken van verhalen over natuur en cultuur hoort nu eenmaal bij mijn levenspatroon. Bovendien geniet ik van de nieuwste grafische technieken. Met mijn digitale camera en een fijne computer kan ik de pagina voor de zaterdagkrant in kleur bijna helemaal kant-en-klaar aanleveren. Bij leven en gezondheid hoop ik er nog een tijdje mee door te gaan. Tot slot wens ik u allen een gezond en gelukkig jaar 2017.

Ook gepubliceerd in: Barneveldse krant – 31-12-2016 – Aflevering 542

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2017/01/04/terugblik-op-oudejaarsavond/