1907 – Boswachter Peter Kieft -1984

portret-boswachter-peter-kieft-lijn

Boswachter Peter Kieft(1907-1984)

Lezing in MFC Stroud te Putten

Op D.V. 12 januari 2017 geeft Evert de Graaf in MFC Stroud aan de Brinkstraat 91 te Putten een lezing over het leven van boswachter Peter Kieft. Aanvang van de avond is om 20.00 uur

Het Putterbos

Boswachter Peter Kieft, kwam ter wereld in 1907 in een kleine boerderij ‘De Peppelboom’, in de bossen van Groot Spriel. Net als zijn vader werd hij bosarbeider. Vanaf 1930 trad hij in dienst als boswachter van de Putterbosch C.V en betrok hij met zijn vrouw het Boschhuis aan de Postweg. Het Putterbos was een van de tien eeuwenoude maalschappen van Putten.

Natuurlijk gezag

Ruim 50 jaar wijdde hij zich plichtsgetrouw aan het beheer van het Putterbos, ook ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, die zo’n dramatisch verloop kende voor ons dorp. Hij had een natuurlijk gezag en was bovendien rijksveldwachter, waardoor er weinig houtdiefstal plaatsvond in zijn bossen en er ook bijna niet gestroopt werd. Met behulp van bosarbeiders maakte hij het Putterbos veel toegankelijker.

boshuis_boswachter_kieft_d1bffdde8f50ca1b633c4fbdb1d01513

Het Boschhuis waar boswachter Peter Kieft jarenlang woonde – Foto: Archief Evert de Graaf

Verknocht aan Putten

De heer Evert de Graaf is verknocht aan Putten. Hij is vice-voorzitter van de Stichting Oktober 44. Geeft in den lande veel lezingen over de razzia in Putten, maar ook andere onderwerpen. Is voorzitter van de Klaas Frisostichting die zich sterk maakt voor een prijs voor mensen die zich cultureel-historisch verdienstelijk hebben gemaakt. Hij is vice-voorzitter van de Evangelisatiecommissie van de Hervormde Kerk (PKN) en voorzitter van de Stichting Vrienden van museum Mariahoeve.

evertdegraafchristenunieputten-gelderland

Dhr. Evert de Graaf

Geschiedenis

Daarnaast geeft hij met plezier onderricht aan de Kaderschool van de Christen Unie. Kennis overdragen over de BV Nederland aan raadsleden die zich verder in hun werk willen verdiepen. „Dan merk je dat veel mensen weinig kennis hebben van de geschiedenis. De meesten weten niet eens meer wie Thorbecke was.”

Het mag dan ook niet vreemd in de oren klinken dat De Graaf zich geen seconde verveelt. Dat juist dit werk hem interesseert mag geen verwondering wekken gezien zijn werk als geschiedenisleraar in het verleden.

 

Ook werkte hij mee aan het boek “Putters en Puttenaren”

800_300_1_156708_0_nl_putters_en_puttenaren2Deze 43 portretten van bijzondere ‘boeren, burgers en buitenlui’ vormen samen een indringende geschiedenis van het dorp Putten. Het boek is een schatkamer vol verrassende verhalen over menselijk lief en leed, oorlog en vrede, vernuft en creativiteit, geloof en overtuiging.

Dit boek verhaalt van Puttense avonturiers, boeren, boswachters, bouwvakkers, burgemeesters, dichters, dominees, koetsiers, kunstenaars, landjonkers, musici, oorlogsslachtoffers, politici, schoolmeesters, verzetsstrijders en winkeliers. Ze hebben allemaal één ding gemeen: hun liefde voor en betrokkenheid bij Putten.

Putters en Puttenaren ISBN: 9789082453003 –  Te koop in de boekhandel – Prijs:€ 19.50

____________________________________________________________________________________________________

Inschrijven voor de lezing over Boswachter Peter Kieft

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/30/1907-boswachter-peter-kieft-1984/