Stilte dwingt tot nadenken

“Het lijkt soms wel alsof de mensen niet meer stil kunnen zijn”

In het Winter Nummer van Christelijk Magazine de ‘GezinsGids’ – jaargang 69 dat vrijdag 15 december 2016 is verschenen, stond een mooie reportage over onze voorzitter Louis Fraanje. Het verhaal is geschreven door journalist Chris Klaasse, die afgelopen herfst met Louis Fraanje in gesprek ging over het thema “Stilte”.
Een klein gedeelte van het artikel publiceren wij hieronder, de rest kunt in het betreffende blad terugvinden.
De bijbehorende foto’s werden gemaakt door fotograaf Samuel Otte.

161107-louis-fraanje_3323-kopie

Louis Fraanje in het stuifzand ‘De Pollen’ op de Hoge Veluwe – Foto: ©Samuel Otte

Op pad met natuurgids Louis Fraanje

Louis Fraanje houdt van stilte. Hij is samen met zijn vrouw Fransien vaak in de natuur te vinden. “We kunnen uren op de hei zitten, zonder iets tegen elkaar te zeggen. We hebben echt geen slecht huwelijk hoor, maar we genieten gewoon ontzettend van de stilte.”

De zon is onder en Louis en zijn vrouw komen Nationaal Park De Hoge Veluwe uit rijden. “We zijn bij de burlende herten wezen kijken. Niet voor de stilte, want het stikt er van de mensen, maar voor het sociale contact.” Op een terrasje net buiten Otterlo, onder het genot van een glas verse jus, vertelt Louis over zijn liefde voor de stilte.

Natuurliefhebbers

“Als kind hield ik al van de stilte,” begint Louis, “ik kom uit een groot gezin en als we uit school kwamen, gingen we altijd buiten spelen. We woonden in de buurt van het bos, dus daar was ik vaak alleen te vinden. Ik kon bijvoorbeeld uren naar een spin kijken die een web aan het maken was. Ik vond – en vind – het fascinerend hoeveel energie hij in dat werk steekt. Daar was ik dan een middag zoet mee. Als er vriendjes van school kwamen, nam ik die ook altijd mee naar het bos.”

dscn0059-bw-klein

Twee van de vijf pagina’s in de GezinsGids met het verhaal over de Stilte

Niet pessimistisch

“Ik ben weleens bang dat er een generatie opgroeit die het verleerd heeft om stil te zijn en rustig na te denken. Door het werken met computers, duwen mensen al hun kennis in het externe geheugen. Daardoor is hun hoofd leeg als dat externe geheugen uit staat. In de stilte hebben ze dan niets om over na te denken en dat is eng. Daarom doodt men de stilte door de muziek, radio of tv aan te zetten.”

Louis gaat verder: “Ik klink nu wat pessimistisch, maar zo ben ik echt niet. Ik probeer net als Luther te leven: ‘Als morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom’. Elke ochtend, als ik wakker word, sla ik de gordijnen open en dan ben ik God weer dankbaar voor de nieuwe dag.”

Het hele verhaal kunt u lezen in het Winter Nummer van de ‘GezinsGids’ – jaargang 69 van vrijdag 15 december 2016,

Meer info over: GezinsGids

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/22/stilte-dwingt-tot-nadenken/