Rein en Alie Lotterman – Klederdracht in Oldebroek

Klederdrachtspecialisten Rein en Alie Lotterman op televisie

Rein Lotterman en zijn vrouw Alie hebb en meegewerkt aan het TV-programma ‘Geloof en een hoop liefde’ van de EO. Hieronder een klein gedeelte van het opgenomen materiaal, dat helaas niet in de reguliere uitzending te zien is geweest, maar als bonusmateriaal op de EO-site is opgenomen. Om alsnog die geweldige Veluwse klederdrachtcultuur te promoten!

Rein is een fanatiek verzamelaar van klederdracht. Zijn vrouw Alie komt uit Staphorst en was vroeger verplicht klederdracht te dragen. Dat was ze zo zat, dat ze de traditionele kleding nooit meer aan wilde.Maar toen wist ze nog niet dat ze met iemand zou trouwen die er gek op is……

Portret van Rein en Alie Lotterman
Rein en Alie Lotterman zijn op 29 september j.l. geportretteerd in het kader van het programma ‘Geloof en een hoop liefde’ dat dagelijks vanaf 17.50 uur op NPO 2 wordt uitgezonden elke week vanuit een andere plaats. Eind november was Oldebroek aan de beurt.
Aanvankelijk wilde men graag een van de circa vier klederdrachtdraagsters uit Oldebroek interviewen. Helaas bleek dat vanwege hun gezondheid en hoge leeftijd niet meer mogelijk. Daarom had men Lotterman als presentator van de folkloregroep ‘Veluws Schoon’, gevraagd of ik hij het onderdeel streekdracht voor zijn rekening wilde nemen. Omdat Rein Lotterman vond, dat de prachtige Veluwse dracht meer gepromoot moest worden, stemde hij daarin volmondig toe!
Aandacht

Mede daarom vinden wij het dan ook het heel erg jammer, dat bijvoorbeeld het nieuwe Klederdrachtmuseum in Amsterdam op geen enkele manier aandacht besteed aan de Veluwse streekdracht.

Daar staat tegenover, dat binnenkort de Volkskrant , uitgebreid aandacht besteedt aan de Nederlandse Streekdrachten. Rein en Alie Lotterman zijn daarvoor in een speciaal gebouwde studio, bij hun thuis in de tuin gefotografeerd door de bekende Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren, hij heeft o.a prinses Beatrix geportretteerd.

Meer: 

____________________________________________________________________________________________________

 

geloof-en-een-hoop-liefdegeloof-en-een-hoop-liefdeUitzending Gemist?

Bekijk hier alle afleveringen van Geloof en een Hoop Liefde. … 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/12/10/rein-en-alie-lotterman-klederdracht-oldebroek/