Hert geforkeld tijdens de afgelopen bronsttijd

Korte terugblik naar de bronsttijd 2016

Versie 2

Natuurfotograaf Jan Bruil

Het is alweer even geleden, maar toch willen wij u dit bericht niet onthouden. Niet alleen het hert ‘De Kroes’ heeft de strijd om de hindes met de dood moeten bekopen, maar nog geen maand later onderging een ander hert, hetzelfde lot.

Op zondagmorgen 2 oktober j.l. om kwart over negen, had natuurfotograaf Jan Bruil uit Apeldoorn wel een hele aparte ontmoeting met een edelhert, helaas was het betreffende dier niet meer in leven. Hieronder leest u zijn verhaal:

“Ik was aan het wandelen in de omgeving van het ‘Bosje van Staf’ in NP De Hoge Veluwe, toen ik dit prachtige hert zag liggen. Zo te zien had hier een gevecht plaatsgevonden met een rivaal en had hij de strijd verloren en het moeten bekopen met de dood.”

Het einde van een 18-ender in de bronsttijd - Foto: Jan Bruil

Het einde van een 18-ender in de bronsttijd – Foto: ©Jan Bruil

Nog warm

“Bij het zien van het dode hert, werd ik er wel even stil van en heb de hand op hem gelegd, hij was nog warm, dus kon het nog niet lang geleden zijn. Meteen de centrale gebeld voor een boswachter, uitgelegd waar hij precies lag en dat is blijkbaar goed door gegeven, want binnen de kortste tijd waren ze er. Zelf ben ik weggegaan want ik wilde niet zien, wat ze met dit hert gingen doen. Ik vroeg of ik de foto’s op Facebook mocht zetten en dat was prima, maar liever niet te snel.

Het dode hert, gevonden op het bouwland - Foto: Jan Bruil -1-kopie

Het dode hert, gevonden op het bouwland – Foto: ©Jan Bruil

Inwendige bloedingen

“Het was in de omgeving bij “Staf” gebeurd, de precieze locatie is een bouwland dat tegen de weg van Otterlo naar Schaarsbergen ligt. Blijkbaar van een boer die de grond heeft gepacht van het Park neem ik aan en is omgeven met hekwerk. Hier zijn twee herten over gesprongen en hebben toen hevig gevochten naast een drinkvijver voor vogels. Ik kon dit concluderen aan het plat getrapte gras en omgewoelde grond. Het dode hert had verschillende steken in zijn zij en waarschijnlijk inwendige bloedingen”.

____________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/11/21/hert-geforkeld-tijdens-afgelopen-bronsttijd/