Zeldzame slang in Garderen

nieuws-animaties-gif-journalisten-3865095Zeldzame slang in serre doet bewoners schrikken

Bewoners van de Sleedoornweg in Garderen schrokken zich donderdagmiddag een hoedje toen ze een slang zagen kruipen in de serre van hun woning. “Op basis van het uiterlijk van de slang, dachten ze dat het om een giftige adder ging”, vertelt Wilma Mulder van de Dierenambulance.
“De bewoners hebben geprobeerd om de slang, die achter een regenpijp zat, op te sluiten. Maar toen ze de slang niet meer zagen, hebben ze hun woning uit voorzorg verlaten.´´

4532986-1

Geen adder, maar een uiterst zeldzame gladde slang – Foto: ©Dierenambulance

Dakpannen

De medewerkers van de Dierenambulance vermoedden dat de slang via de regenpijp naar buiten was gegaan en zich mogelijk onder de dakpannen van het aangrenzende deel van de woning bevond. “Een ambulancemedewerker ging het dak op met laarzen en handschoenen, samen met de bewoner. Al vrij snel werd de slang onder de dakpannen ontdekt en kon het dier worden gevangen.”

4533180-kopie

Zeldzaam

Mulder: “Nadere inspectie wees uit dat het niet om een adder, maar om een uiterst zeldzame gladde slang ging. Door hun kleurpatroon wordt de gladde slang vaker met de adder verward.

We hebben contact gelegd met RAVON (Onderzoeks- en Kennisorganisatie voor amfibieën, reptielen en vissen). Het blijkt dat de gladde slang tot de zwaarst beschermde categorie behoort .

Deze slang komt voornamelijk voor op de Veluwe en is voor het laatst rond 1900 in de buurt van Garderen waargenomen. In overleg met Ravon zal de slang worden verzorgd en op een geschikte plaats weer worden uitgezet.”

< Tussen de dakpannen, op zoek naar de slang – Foto: ©Dierenambulance

4532431-1

Het ambulancepersoneel toont de zeldzame gladde slang – Foto: ©Dierenambulance

Bron: Barneveldse Krant 28-10-2016

Naar: originele artikel

_____________________________________________________________________________________________________

De gladde slang in beeld:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/29/zeldzame-slang-garderen/