Gewoon doen en… gewóón doen!

jubil25-2-2-1Verknocht aan de Veluwe

Als de dag van gisteren herinner ik mij nog de oprichting in 1991 van onze stichting. Ik zie mijzelf en de mensen van het eerste uur, nog zitten aan een tafel in de gelagkamer van Café-Restaurant Floor, inmiddels alweer vijf-en-twintig jaar geleden.

Een klein groepje mensen met één ideaal, het uitdragen van het gedachtengoed van Jac. Gazenbeek. Mensen die verknocht waren aan de Veluwe en de boeken van Jac. Gazenbeek. Wat toen heel bescheiden in een Lunters dorpscafé is begonnen, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige stichting die niet meer is weg te denken van de Veluwe.

papierstapelGewoon doen

Onze stichting is ontstaan vanuit een innerlijke bewogenheid, zonder subsidie en voorwaarden van de overheid. Een stichting met een geheel eigen verantwoordelijkheid en niet opgegaan is in de grote massa. Zelfstandig blijven en niet opgeslokt worden door de uiteenlopende bureaucratie en omslachtigheid. Geen ellenlange discussies of vergaderingen, maar gewoon dingen doen. Onvoorstelbaar, wat een enorme papiermassa er soms aan te pas moet komen voordat er daadwerkelijk iets gebeurd, dat is toch niet meer werkbaar?

Groot worden, door klein te blijven

Is het niet zo dat we langzamerhand verzuipen in de regeltjes en dat wij zelf door de bomen het bos niet meer zien? Het zijn niet voor niets juist altijd weer, de kleine dingen die het doen. Groot worden, door klein te blijven, dat is de kunst!
De bekende doctor Ernst Friedrich Schumacher  zei ooit eens: “De mens is klein en daarom moeten wij het klein houden. Streven naar een reusachtige schaal is streven naar zelfvernietiging!”

Louis met donkere wolken boven de Veluwe - Copyright foto Fransien Fraanje-1730266 - bw

Louis dwalend door het veld met donkere wolken boven de Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

Enthousiaste vrijwilligers

Dwalend en dromend over de Veluwse heide, net als een schaapherder die één is met zijn kudde. De uitgestrekte heidevelden en bossen, met zijn schitterende wolkenluchten, raken ons diep in het hart. Dat gevoel, die lotsverbondenheid merk ik ook bij onze stichting.

Logo-CMYK-Jac. Gazenbeekstichting

Het aantal zaken waarmee de Jac. Gazenbeekstichting actief en vaak ook toonaangevend bezig is, mag zeker niet onderschat worden. Dit resultaat kon alleen maar bereikt worden, omdat we een vrijwilligersclub zijn.

Mede door al deze mensen, die steeds weer bereid waren, om enthousiast hun steentje bij te dragen, konden wij ons doel bereiken. Het viel niet altijd mee, om de wagen in de juiste richting vooruit te duwen, maar het uiteindelijke resultaat mag er zijn!

De Veluwenaar

300-000-sch-randUit de enorme hoeveelheid unieke bezoekers – gemiddeld zo’n vierhonderd per dag – die op onze weblog ‘De Veluwenaar’ terechtkomen en ook echt daadwerkelijk bekijken en lezen, merken wij dat we daarmee ontzettend veel mensen een plezier doen. Dat het iedere keer weer een enorme klus is, om dagelijks iets moois te brengen daar hebben maar weinig mensen echt weet van.

Tussen al die duizenden mooie en kleurrijke websites, valt ons weblog juist op door zijn eenvoud. Verhalen uit het leven gegrepen, verhalen die iets te vertellen hebben. Mooie verhalen over ‘mens en natuur’ in de ruimste zin van het woord. Verhalen in het voetspoor van Jac. Gazenbeek.

floor-2-205

Partycentrum Floor aan de Dorpsstraat in Lunteren – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Tenslotte…

Er zijn door de jaren heen ontzettend veel mensen geweest die, op wat voor wijze dan ook, hun steen(tje) hebben bijgedragen, alleen had ik het natuurlijk nooit gekund. Natuurlijk kan ik helaas niet iedereen persoonlijk bedanken, dat is onmogelijk en dan zou ik bepaalde mensen zeker tekort doen. Daarom zijn onze donateurs, vrijwilligers en genodigden op onze jubileumavond in Lunteren, van harte welkom.

Ik zie u graag – bij gezondheid – aanstaande donderdag 6 oktober op onze jubileumavond in Lunteren!    

Louis Fraanje, voorzitter Jac. Gazenbeekstichting

____________________________________________________________________________________________________

Lees ook: “Jubileumavond” Jac. Gazenbeekstichting in Lunteren

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/10/01/gewoon-doen-en-gewoon-doen/