Spitser drijft hert op de spits – Deel 1

Verschil moet er wezen…

Dat is een duidelijk gegeven, maar soms gaat het verschil nog een stapje verder, zoals wij onlangs meemaakten met een spitser(een mannelijk kalf van vorig jaar met eerste gewei) en een volwassen 14-ender op de Hoge Veluwe. Het plaatshert liep een eind van zijn roedel vandaan en bekommerde zich in het geheel niet om zijn dames. Een spitser nog in bastgewei, kwam naar voren lopen en ging er ook eens even uitgebreid voor staan, zo van kijk mij eens. Het oudere hert dacht er het zijne van en liep op z’n gemak de dekking in, met de spitser in zijn kielzog. Een ontzettend komisch gezicht, het leek net of de spitser zijn veel oudere soortgenoot eens even weg ging brengen.

2 -LF_4064

De spitser nog in bastgewei – Foto: ©Louis Fraanje

1 -LF_3972

Het plaatshert de 14-ender – Foto: ©Louis Fraanje

3 -LF_3994

De 14-ender met de spitser in zijn kielzog trekt de dekking in – Foto: ©Louis Fraanje

Snotneus

Je kunt gewoon aan alles merken, dat het nog geen echte ‘bronst’ is en dit is er dan ook een heel duidelijk voorbeeld van. Normaal gesproken durft zo’n spitser, vergeleken bij het oudere hert eigenlijk nog maar een ‘snotneus’, zelfs niet in de buurt te komen van zo’n grote jongen. Nu zien we het plaatshert gewoon de dekking in sjouwen, net of er in de wijde omgeving geen ‘bronstroep’ gehoord wordt, maar wat wel degelijk het geval is. Want… we horen wel af en toe burlen, al is het nog ver weg.

4 -LF_4019

Even verderop zien we het plaatshert tussen de bomen – Foto: ©Louis Fraanje

Modderbad

Het lijkt nu of de rollen zijn omgedraaid, de spitser komt uit de dekking weer het veld op wandelen, zo trots als een pauw, net of hij hiermee zeggen wil: “Zo… dat is geregeld, nu ben ik aan de beurt”! Met veel branie loopt hij naar de ‘zoel’, waar de herten en hindes hun dorst kunnen lessen en eventueel een modderbad kunnen nemen. Dat laatste is ook de spitser blijkbaar van plan, want hij zakt door de knieën en rolt zich lekker ‘om en om’ in  met modder. Dat heeft hij natuurlijk ook het plaatshert zien doen en dus volgt hij dat voorbeeld. Een schitterend gezicht en af en toe zien we een poot omhoog de lucht in wijzen, wat een gespetter zeg.

5 LF_4094

Zo trots als een pauw – Foto: ©Louis Fraanje

6 - LF_4129

De spitser gaat in de zoel – Foto: ©Louis Fraanje

7 - LF_4130

De spitser rolt zich ‘om en om’ in de modder – Foto: ©Louis Fraanje

Stoer

In de bronsttijd, maar ook daarvoor, zien we de herten regelmatig een modderbad nemen, dat doen ze niet alleen omdat het lekker koel is, maar veel meer om er nog stoerder uit te zien, onderwijl besproeien ze zichzelf zoveel ze kunnen. Daarvan is bij de spitser natuurlijk nog geen sprake, maar als hij uit de zoel omhoog komt, dan zit hij aardig onder de modder. Hij heeft zichzelf wel dusdanig toegetakeld, dat bijna zijn hele lichaam onder de modder zit.

8 -LF_4146

Hij heeft zich aardig toegetakeld, wat een modderboel – Foto: ©Louis Fraanje

Levend standbeeld

Het is geen gezicht en te meer omdat op een aantal plekken zijn vacht nog goed zichtbaar is. Hij likt eens even langs zijn neus, want die zit ook onder de ‘smurrie’ en het grappige is, dat de ene helft van de kop onder de modder zit en de andere niet. Hij  lijkt wel een beetje op een ‘levend standbeeld’, zoals hij daar staat en hij in onze richting kijkt. Wat een ‘tronie’, eigenlijk zou hij zichzelf eens in de spiegel moeten kunnen zien, dan zou hij misschien wel schrikken?

9 -LF_4218

Het lijkt net een ‘levend standbeeld’ zoals hij daar staat – Foto: ©Louis Fraanje

Een staartje

Zo maak je nog eens wat mee, ook al is er weinig of geen ‘bronst’, dan zijn zulke dingen een welkome afwisseling op de Wildbaanweg. Ja… dan denk je – op een gegeven moment – dat het allemaal voorbij is met deze toch wel zeer komische voorstelling en dan krijgt het verhaal uiteindelijk nog een heel mooi ‘staartje’, waar je echt niet meer op rekent. Maar… daarover hoop ik u alles te vertellen in het tweede deel.

Wordt vervolgd…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/09/05/spitser-drijft-op-spits-deel-1/