Oud Veluwse Markt viert 50-jarig bestaan

V3YJh_AgOud Veluwse Markt 50 jaar1966 – Barneveld – 2016

De Oud Veluwse Markt bestaat precies 50 jaar. De stichting Oud Veluwse Markt laat deze mijlpaal niet zo maar voorbij gaan. Met de organisatie van een openluchtmaaltijd voor alle Barnevelders werd het startschot gegeven. Vervolgens zijn er deze zomer zes markten met speciale thema’s.

maxresdefault

Afslager Ad Guldie op het Erfhuis van de Oud Veluwse Markt in Barneveld – Foto: ©Archief OVM

Een begrip

De Oud Veluwse Markt vindt vanaf 1966 zes donderdagen lang in de zomermaanden plaats in Barneveld. Het is niet zo maar een markt, het is een begrip. Mensen komen van heinde en verre. Op de nostalgische markt treft de bezoeker unieke optochten, bijzondere kraampjes, klederdracht, een Erfhuis op de platte kar, meer dan 30 oude ambachten, een kleedjesmarkt en folklore, muziek en dans aan. De Oud Veluwse Markt heeft al meer dan 1 miljoen bezoekers getrokken in haar hele geschiedenis.

De veldwachter in Barneveld

De veldwachter vooraan in de optocht – Foto: ©Archief OVM

Inzet vrijwilligers

“Door de Oud Veluwse Markt is Barneveld zeer sterk op de kaart gezet. Het economische succes van ons dorp en onze ondernemers komt zeker mede door deze markten. Hierbij is de inzet van vrijwilligers van onschatbare waarde.

Zó veel mensen achter de schermen zijn er elke zomer weer keihard mee bezig om er een feest van te maken. Zonder hen geen Oud Veluwse Markt”, zegt Hans Soeterboek – voorzitter van de Stichting.

Verplichte klederdracht

In de unieke opzet, het aanbod én de verplichte klederdracht onderscheidt de Oud Veluwse Markt zich van andere jaarmarkten.

Vanwege het 50-jarig bestaan mogen bezoekers dit jaar op nog veel meer extra’s rekenen (programma ook op: www.oudveluwsemarkt.nl).

Expositie 50 jaar Oud Veluwse Markt

In een halve eeuw historisch fotoarchief opgebouwd. Ook is de fiets van de markante veldwachter te bewonderen. Een bijzondere expositie van 1 juli t/m 20 augustus in Museum Nairac te Barneveld. Lees meer…

Tentoonstelling-50-jaar-Oud-Veluwse-Markt-1-juli-tot-20-augustus-2016 - kopie

De heer Van de Fliert (rechts) als afslager bij het begin van de Oud Veluwse Markt – Foto: ©Archief OVM

********************************************************************************************************************************

Let op! Morgen donderdag 18 augustus is alweer de laatste Oud Veluwse Marktdag van dit seizoen!

 

********************************************************************************************************************************

Bekijk ook de filmpjes:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/08/17/oud-veluwse-markt-viert-50-jarig-bestaan/