Oog in oog met een ree… in je tuin

Bijzonder tafereel

Het echtpaar Co en Hennie de Heus uit Barneveld keken woensdagmorgen 2 juni jl. hun ogen uit toen ze in hun tuin aan de Achterveldseweg opeens een ree ontwaarden. Buurman Erik van ´t Land was er als de kippen bij om dit bijzondere tafereel vast te leggen op de gevoelige plaat. De Barnevelders riepen de hulp in van medewerkers van de dierenambulance, die op hun beurt contact zochten met het Geldersch Landschap & Kasteelen. Net op het moment dat vertegenwoordigers van deze stichting poolshoogte kwamen nemen, hield de reebok het voor gezien. Via de Barneveldse Beek zocht hij de vrije natuur op…

bk.ree

Een verdwaalde reebok op het erf van Familie de Heus in Barneveld – Foto: ©Erik van ‘t Land

In de tuin

Mevrouw Hennie de Heus vertelt enthousiast: “Woensdagmorgen om ongeveer kwart over acht deed mijn dochter de gordijnen open en… vroeg zich af ‘wat is dat nou?’ Wat zie ik daar achter in de tuin staan, een ree… maar dat kan toch niet waar zijn en zo dicht bij het dorp?”

Zo snel ze maar kon rende deze naar haar ouders en vertelde, wat ze zojuist in de tuin had gezien. “We zijn direct buiten gaan kijken en ja hoor, daar liep hij om het huis heen. Wij probeerden hem tegen te houden, zodat hij niet de drukke Achterveldseweg op kon gaan. Ik heb toen meteen de dierenambulance gebeld, die kwam zo’n half uurtje later.”

20160601_084839 (1)kopie-

Onverwacht bezoek van een reebokje

20160601_084726-kopie)

Foto’s: ©Co en Hennie de Heus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vrijheid tegemoet

Haar schoonmoeder vertelde later, dat het reebokje er al zo’n drie kwartier had gelopen. Hij heeft dus al een poosje in de tuin gestaan. Toen uiteindelijk de mensen van de dierenambulance arriveerden, sprong het ree de wei in midden tussen de schapen. Die renden hem nieuwsgierig achterna alhoewel ze het toch een heel vreemde soortgenoot vonden. Dat was blijkbaar teveel van het goede voor het reebokje, deze vluchtte dwars door de beek naar de overkant.

Daar stond het reebokje al een tijdje te kijken - Foto: ©Co en Hennie de Heus

Daar stond het reebokje al een tijdje te kijken – Foto: ©Co en Hennie de Heus

Tenslotte…

Ondertussen was ook de boswachter van het Geldersch Landschap en Kasteelen gearriveerd, maar inmiddels had het de benen genomen, de vrijheid tegemoet. Ondanks alle goede bedoelingen van deze mensen, was dit – achteraf gezien – misschien ook wel de allerbeste oplossing. Want… het dier was blijkbaar – heel even  – het spoor bijster, of niet… en waren het de bloemen in de tuin die hem lokten. Och… we zullen het misschien wel nooit te weten komen en… waarom ook? In ieder geval had de Familie de Heus, door deze gebeurtenis,de dag van hun leven!

Met dank aan: Barneveldse Krant, Co en Hennie de Heus en Erik van ‘t Land

____________________________________________________________________________________________________

Uw natuurmoment!

silhouet-fotograafb-e1415561799201

Mooie, aparte en unieke foto’s, films en verhalen

De redactie van de Veluwenaar staat altijd open voor uw unieke ‘Natuurmoment’! Dit is mogelijk, door een mooie foto en/of filmpje met uw eigen verhaal naar ons te mailen (zie onder)!
Het is uiteraard van belang dat uw ‘Natuurmoment’ een aanvullend en interessant karakter heeft en in de regel op de Veluwe heeft plaatsgevonden, uitzonderingen natuurlijk daargelaten.
Het is belangrijk, dat u eigen foto/film-materiaal gebruikt (dit in verband met copyright) en dat uw foto’s en films uiteraard van goede kwaliteit zijn om te kunnen publiceren!

De redactie behoudt zich uiteraard wel het recht voor om i.o. ingezonden artikelen aan te passen. Daarnaast kan het soms gebeuren, dat de redactie om een bepaalde reden besluit om foto’s en/of artikelen niet te plaatsen.

De Jac. Gazenbeekstichting is een vrijwilligers-organisatie die zich geheel belangeloos inzet voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Derhalve kunnen er – op wat voor wijze dan ook – geen rechten ontleend worden aan uw bijdragen. Ook stelt de redactie van de Veluwenaar zich niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, die voortvloeien uit het geplaatste artikel!

U kunt uw bijdrage sturen naar: info@de-veluwenaar.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/06/09/oog-in-oog-met-een-ree/