Hoog water(overlast) door hoosbuien op de Hoge Veluwe

animaties-gif-journalisten-3865095Zware regenval in Ede en Otterlo

Op de Veluwe en in het bijzonder de omgeving Arnhem, Ede en Otterlo ondervonden de meeste overlast van de zware regenval op maandagavond 30 mei jl. Bij de meldkamer van de brandweer Gelderland Midden kwamen ruim 300 meldingen binnen.

Op de Hoge Veluwe bij het Restaurant De Koperen Kop  stroomde het water op een gegeven ogenblik gewoon naar binnen. De eerste melding werd omstreeks 19.00 uur gedaan. Rond 22.00 uur werd het sein ‘einde extreem weer’ gegeven. En om 22.57 uur kwam de laatste melding met betrekking tot wateroverlast binnen.

DSC_4117 (1280x853)

Ondergelopen garage in Otterlo wordt leeggepompt door de brandweer – Foto: ©Florus van den Berg

Code oranje

Voor het noodweer had het KNMI code oranje afgegeven, de middelste waarschuwing. Onder meer op de Raadhuisstraat en de Molenstraat in Ede stonden de straten blank en liepen mensen soms op hun sokken over de stoep. De Molenstraat werd door de brandweer eige tijd afgezet voor het verkeer.

Kelders lopen vol

In Otterlo stonden binnen de kortste keren de straten blank en liepen kelders en laag gelegen garage’s compleet vol. De brandweer moest deze maandagavond in actie komen om de enkele ondergelopen garages in Otterlo leeg te pompen.

Door langdurige hoosbuien stroomde het water diverse laaggelegen garages in van woningen langs de Arnhemseweg. Op de foto boven is de brandweer bezig met pompwerkzaamheden bij een huis op de hoek van de Arnhemseweg en Onderlangs.

DSC_4129 (1280x853)

Ondergelopen straten en garages

DSC_4087 (1280x853)

Foto’s: ©Florus van den Berg

 

.

.   .

Hoog water op de Hoge Veluwe

Misschien achteraf tegen beter weten in, waren Fransien en ik die maandagmiddag toch naar het Park de Hoge Veluwe gereden. Je wilt er toch tussenuit, even de benen eronder en dus naar buiten, ondanks dat het zonnetje vandaag niet thuis gaf. In eerste instantie leek het wel mee te vallen, maar… hoe anders zou het lopen deze middag!

Onderwijl pakten zich donkere wolken samen boven het Natuurpark, maar dat weerhield ons niet om een bezoek te brengen. Toen de regen echt door ging zetten, reden we naar het Restaurant De Koperen Kop, lekker binnen een ‘bakkie’ doen. Nou… we zaten nog maar nauwelijks aan tafel, of de regen kwam met bakken vol naar beneden en stond buiten het Marchantplein voor een groot deel blank. Daar bleef het niet bij, want het water zocht zijn weg ook naar binnen toe het restaurant in. Ik wilde toch naar buiten, maar moest daarbij met de schoenen door het hoogstaande water. Zo hadden we dus nu ‘hoog’ water op de Hoge Veluwe.

DSC_0831

Het restaurant De Koperen Kop tijdens de wateroverlast – Foto’s: ©Louis Fraanje

DSC_0859

Ondergelopen entree bij De Koperen Kop…

DSC_0863

…en natte voeten – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Natte voeten

In allerijl werden trekker en emmer in de hand genomen om de zaak weer droog te krijgen, helaas het water bleef naar binnen stromen. De afvoerputjes waren niet bij machte om het vele water weg te werken, dus werden de stoelen omgekeerd en boven op de tafels gezet. Ook buiten op het terras stond alles blank en op sommige plaatsen kwam het water tot onder de zittingen van de stoelen.

DSC_0897

Stoelen in het water binnen…

DSC_0885

…en buiten – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

DSC_0904

Fransien en een bezoekster van het restaurant helpen een handje mee – Foto: ©Louis Fraanje

Onberekenbaar

Dan denk je hoog en droog te zitten, maar daar heb je het weer in dit extreme geval; ‘de natuur is onberekenbaar’! Natuurlijk valt het achteraf gezien gelukkig nog weer mee, tenminste in ons geval, maar op andere plaatsen kost het soms ook mensenlevens en dat is vele malen erger.

Met dank aan: Florus van den Berg voor de foto’s

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/06/01/wateroverlast-door-hoosbuien-op-de-veluwe/