Wisentkalfje geboren en een wisentstier gestorven

animaties-gif-journalisten-3865095RADIO KOOTWIJK – Ze lopen er pas een maand, de drie wisenten, maar er is nu al tijd voor uitbreiding: het eerste wisentkalfje op de Veluwe is geboren. Zowel de koe als het kalfje maken het goed, zo zegt Stichting Wisent op de Veluwe. Of het een vrouwelijk of mannelijk kalf is, is nog niet duidelijk. Dat komt doordat de stichting nog niet te dicht bij de dieren wil komen. ‘We zijn natuurlijk heel nieuwsgierig, maar het is noodzakelijk dat de dieren met rust gelaten worden. Ik heb wel kunnen beoordelen dat het er prima uitziet’, zegt voormalig dierenarts en penningmeester van de stichting, Marinus Roseboom.

foto bij persbericht kalfje ©Ruud Maaskant

Pril geluk bij de wisenten op de Veluwe – Foto: ©Ruud Maaskant/PWN

Eerste kalf

Yvonne Kemp van Ark Natuurontwikkeling, de beheerder van de dieren, is erg blij met het geboortenieuws. ‘Het is de eerste kalf voor deze koe. Al snel na de geboorte likte de koe haar kalf en kort daarna dronk het kalf bij de moeder. Het zijn wilde dieren, dit blijven spannende momenten.’

Op 14 juni starten de wisentexcursies op de Veluwe. Tot die tijd worden de dieren met rust gelaten. Prinses Laurentien zal als ambassadrice van Rewilding Europe de start voor het wisentproject op de Veluwe geven.

Wisentstier dood

Op woensdag 25 mei is één van de wisenten op de Veluwe doodgegaan. De wisentstier arriveerde 12 april in het gebied vanuit Duitsland. De doodsoorzaak wordt onderzocht. De overige wisenten inclusief het pasgeboren kalf zijn in goede conditie. Net als de afgelopen weken worden de dieren dagelijks gemonitord.

De komst van de wisenten naar de Veluwe is zorgvuldig voorbereid, ook om de dieren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun leven op de Veluwe. Zoals gepland verbleven de dieren nog in een wengebied om te wennen aan hun nieuwe leefgebied. De dieren hadden naast de natuurlijke vegetatie de beschikking tot aanvullend voer en mineralen. Tot 24 mei werden geen bijzonderheden gemeld tijdens de dagelijkse controles. De stier at goed en was aanwezig bij de andere wisenten.

De wisentstier op de Veluwe die het niet overleefde - Foto: ©Yvonne Verhoef- Witz

De wisentstier op de Veluwe die het niet overleefde – Foto: ©Yvonne Verhoef- Witz

Doodsoorzaak

Een dag later op 25 mei werd de stier tijdens monitoring ernstig verzwakt aangetroffen door de beheerders. Hierop vond overleg met de dierenarts plaats over de mogelijkheid in te grijpen en was de verantwoordelijke van ARK Natuurontwikkeling ter plaatse. De wisent is na korte tijd gestorven, ingrijpen was niet meer nodig.

Om inzicht te krijgen in de doodsoorzaak van de wisent wordt sectie verricht. Dit onderzoek is niet alleen van belang voor het wisentenproject op de Veluwe, ook andere projecten kunnen hier van leren. ARK Natuurontwikkeling zal de resultaten met hen delen. Vooral voor nieuw startende projecten met wisenten in binnen- en buitenland is dit zeer waardevol. De wisent is nog altijd een bedreigde diersoort en heeft alle hulp nodig om in aantal toe te nemen en zich meer te verspreiden over Europa.

ARK Natuurontwikkeling is sinds 2007 ook beheerder van de kudde wisenten in het Kraansvlak en sinds dit voorjaar in de Maashorst. Met de dieren in deze gebieden gaat het prima, ook zij worden dagelijks gemonitord.

Bron: Stichting Wisent Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/05/28/wisentkalfje-geboren-en-een-wisentstier-gestorven/