Haas is bijna het haasje

Maaimachines steeds groter

Overal zijn de boeren op dit moment druk bezig om het gras te maaien. Barnevelder Jan van Uffelen ontdekte ergens in het buitengebied een haas tussen het hoge gras, die zich angstig schuil hield voor een immense grasmaaimachine.
Het was een spannend tafereel aangezien de machine zich snel voortbeweegt en maar liefst 10 meter breed is.

maaier en haas

Haas houdt zich angstig schuil voor een immense grasmaaimachine – Foto: ©Jan van Uffelen

Als een haas vandoor

Het leek wel of de haas hoopte dat het mee zou vallen, maar op het allerlaatste moment deed hij zijn naam toch eer aan en ging er als een haas vandoor. De machines worden steeds groter en sneller en het is de vraag of machinisten nog wel gelegenheid hebben om dieren te ontwijken.

maaier en haas 2

De haas hoopte misschien nog dat het mee zou vallen, maar… – Foto: ©Jan van Uffelen

Ont(haas)ten

Als je ziet hoe snel die machine 10 meter breed maait, is bijna niet te geloven. De meeste dieren hebben geen schijn van kans om te ontkomen. En de machinist kan nooit snel genoeg stoppen. Indrukwekkend om die machines te zien, maar de vraag of dat nou zo nodig is? Het wordt tijd dat sommige loonwerkers gaan ont(haas)ten.

Tekst en foto’s: ©Jan van Uffelen

____________________________________________________________________________________________________

Diervriendelijk maaien is niet moeilijk, maar brengt veel op!

Door van binnen naar buiten te maaien, moet men 70 procent van het wild kunnen redden!

Door de hogere werksnelheden tot 20 km/u en grotere maaibreedtes is de bedreiging daarbij wel groter. … Volgens Schröer vinden in Duitsland jaarlijks ruim 500.0000 reeën, hazen en konijnen de maaidood.

Meer info: Wildreddend maaien… 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/05/12/haas-is-bijna-het-haasje/