Voorjaarswandeling op Landgoed Kernhem

jubil25- (2)jubil25- (2)Uitnodiging!
1991 -Jubileumwandeling – 2016
Vertrekpunt is “Huis Kernhem” in Ede.
***
Wij hopen op zaterdag 21 mei D.V.
speciaal voor onze donateurs en belangstellenden
de jaarlijkse ‘Voorjaarswandeling’ te houden.

Verzamelen bij Parkeerplaats Huis Kernhem  vanaf 13.45 uur

Start van de wandeling is uiterlijk om 14:00 uur.

Duur van de wandeling is ongeveer anderhalf uur, houdt u er rekening mee dat het eventueel iets kan uitlopen!

1 - DSCN7078

Het oude Huis Kernhem in Ede, omweven met verhalen – Foto: ©Fransien Fraanje

Kasteel verdwenen 

Het huidige huis Kernhem is gebouwd in 1803 op de resten van een middeleeuws kasteel. Het behoort tot een van de oudste landgoederen van Nederland. Kernhem was een steunpunt van de graven en hertogen van Gelre in hun eeuwige strijd tegen de bisschop van Utrecht. In 1410 liet hertog Reinald IV van Gelre op het hofgoed Kernhem een versterkt huis bouwen. In voorgaande eeuwen was de Veluwe door de graven en hertogen van Gelre op de bisschop van Utrecht veroverd en aan het hertogdom toegevoegd.

Sfeervol onderdak

Na de Middeleeuwen werd het landgoed uitgebreid met tal van boerderijen. Maar gaandeweg raakte het machtige kasteel toch in verval en werd eind 18e eeuw gesloopt. Op de ruïnes werd in 1803 het tegenwoordige huis Kernhem gebouwd in classicistische stijl. In de 19e eeuw was het lange tijd een kostschool voor deftige meisjes, maar rond 1970 was het weer een ruïne. Daarop schonk eigenares Sophie gravin Bentinck het huis aan de gemeente Ede, die het pand grondig restaureerde. Nu biedt het een sfeervol onderdak aan huwelijken en culturele activiteiten.

DSC_4476

Bij de Bloedsteen, vertelt Louis Fraanje over de mystieke sfeer rondom deze zwerfkei – Foto: ©Fransien Fraanje

Witte juffer

Het kan niet uitblijven, de legende van de ‘Witte juffer’ van Kernhem. De jonkvrouw die haar geliefde verloor op het landgoed. Deze “Witte Juffer” zou een knappe jonkvrouw zijn, die door haar stoere ridder in de steek werd gelaten en nu nog steeds treurend wacht op zijn terugkeer. Daarnaast komen nog allerlei verhalen en anekdotes over vroeger, die Fraanje in zijn jeugd gehoord heeft, ter sprake. Veel oude Veluwse gebruiken en gewoontes  passeren de revue.

Rondom de Bloedsteen

Bij de Bloedsteen, vertelt Louis over de soms mystieke sfeer die er om de geschiedenis van deze grote zwerfkei ligt. Volgens de legende zou er ‘s nachts bij volle maan, bloed uit de steen druppelen als je er in prikte. Vroeger probeerde de Edese jeugd dat ook, en er kwam natuurlijk wel bloed, maar niet uit de steen.

Speuren naar sporen

Fraanje wijst ook op de prenten en sporen van het wild en vertelt op een humoristische manier over hun leefwijze. Hij neemt zijn wandelaars mee op deze verhalenwandeling, die hij gaandeweg zal voorzien van een sausje cultuur en humor! Mensen die al vaker met Fraanje op pad zijn geweest, weten dat zijn verhalen doorspekt zijn met humor.

Deelname is gratis voor donateurs!  – Anderen betalen € 2,50 per persoon.

U dient zich uiterlijk voor 19 mei op te geven:  emailadres

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/03/19/voorjaarswandeling-op-landgoed-kernhem/