Het mysterie rond een oude bekende!

Aanloop van een aantal herten

Vanwege omstandigheden was ik sinds enige maanden niet met de kiekkast ten velde getrokken om roodwild te spotten en/of te platen. Derhalve op dinsdag 2 en donderdag 4 februari j.l. de wandelschoenen aangetrokken, kiekkast met toebehoren onder de arm geslagen en met goede verwachtingen gepost bij een kaalslag aan de rand van Veluwezoom. Weldra kreeg ik tijdens beide aanzitten in de late namiddag aanloop van een aantal herten van diverse leeftijden.

HRT.001 Wijde Auslage febr-2016. DSC8046

Weerzien met De Wijde Auslage – Foto: ©Ton Heekelaar

Er was gelukkig nog voldoende licht om de dieren in alle rust goed te kunnen beoordelen. Dat lag ook in de lijn van de verwachtingen opdat ik vooraf de windrichting goed in de gaten had gehouden. De aanhoudende westelijke windrichting was perfect voor beide aanzit dagen om zonder verwaaiing en ongezien te posten. Nadat ik de dieren heel zorgvuldig één voor één had geschouwd, herkende ik direct aan het wijd uitstaande gewei, het sinds 7 december 2009 bekende hert genaamd: “De Wijde Auslage”. (Zie foto’s onder en let op afgebroken linker-voor-kroon-end).

HRT.005 borstbeeld 7-dec-2009 Wijde Auslage DSC_0662 (2)HRT.004 7-dec-2009 Wijde Auslage DSC_0662 (1)Donkere streep

Ik was blij verrast met de aanblik van deze oude jongen. De conditie van het dier liet niets te wensen over en was dik in orde. Maar………ik zag iets anders dat mij zorgen baarde. Er liep namelijk een donkere streep langs de wang. Gelet op de vrij grote afstand kon ik niet goed waarnemen of dat het gevolg was van bloed, dan wel van wondvocht. Terstond heb ik enkele opnamen van het hert geschoten om in de loop van de avond op mijn pc, via een aantal kropjes (vergroten), beter te kunnen bekijken. En jawel, waar ik voor vreesde bleek realiteit. Duidelijk zag ik onder het linkeroog van het hert een gat. (Zie foto onder + foto rechtsonder close-up).

HRT.002 oogletsel Wijde Auslage. DSC8444

HRT.003 close-up De Wijde Auslage, 4-febr-2016 Zuid-Veluwe. DSC8392 -
Niet verwarren

Voor de goede orde: niet te verwarren met de zogenaamde “oogklier” opening waar vloeistof uit komt bedoeld om een territorium mee af te bakenen. Die “oogklier” wordt m.n. tijdens de bronst geactiveerd. Door met het gewei in de takken te slaan en langs boomstammetjes te vegen blijft de geurstof uit de “oogklier” daar aan plakken. Dat heeft twee doeleinden t.w. aan rivalen ten teken: ik ben hier de baas en de hinden worden paringsbereid (in combinatie met burlen).

HRT.006 De Wijde Auslage .13-febr-2015

Een oude bekende gefotografeerd op 13 februari 2015 – Foto: ©Ton Heekelaar

Twijfel weggenomen

Het toeval wil, toen ik een jaar geleden op 13-februari-2015 “De Wijde Auslage” in dezelfde omgeving van de Zuid-Veluwe ook het dier wist te platen twijfelde ik met betrekking tot oogletsel. Nu is die twijfel weggenomen en blijkt dat het hert er langere tijd mee loopt. Blijkbaar heeft het hert er weinig hinder van. Opvallend dat het dier ondanks het oogletsel, wellicht afgelopen bronst, toch weer de strijd is aangegaan met een rivaal. Dat moge blijken aan het afgebroken linker-voor-kroon-end (zie twee foto’s boven). Hiermee sluit ik het mysterie van “De Wijde Auslage”.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/19/het-mysterie-rond-een-oude-bekende/