Zeg vos wat doe je met mijn haan?

Komische ontmoetingen 

Ieder jaar in februari vindt in de Messe Westfalenhallen te Dortmund in Duitsland, Europa’s grootste beurs voor jagers & buitenmensen plaats genaamd: “Jagd & Hund”. Van over de hele wereld komen mensen hier naar toe en vorig jaar trok de beurs zo’n 77.000 bezoekers en 833 ondernemers uit 41 verschillende landen.

Verhalen

Als het maar enigszins mogelijk is, ga ik er naar toe, gewoon om de sfeer van die aparte “groene wereld” bij de buren te proeven. Mensen te ontmoeten en verhalen te horen uit andere landen van en over “Förster und Wilderer”. Want de altijd durende strijd tussen jachtopzichter en stropers vindt je overal ter wereld.

De vos lijkt zo weg te lopen met de haan - Foto: ©Louis Fraanje

De vos lijkt zo weg te lopen met de haan – Foto: ©Louis Fraanje

Humor op straat

Daarnaast ben ik altijd op zoek naar aparte dingen en situaties, want er wordt niet voor niets vaak gezegd dat de humor op straat ligt. Dat overkwam mij dus afgelopen week, toen ik donderdag jl. een bezoek bracht aan deze beurs. Iedere standhouder probeert op zijn of haar manier de bezoekers naar de stand te lokken. Dat zoiets niet altijd eenvoudig is in deze maatschappij, waar de verwende consument overstelpt wordt met allerlei informatie. Mede daarom probeert de verkoper telkens met iets nieuws te komen en daarbij is veel fantasie en.inspiratie nodig, om steeds maar weer nieuwe ideeën op te doen.

Oog in oog

Terwijl ik zo over de beurs aan het struinen was en mij vergaap aan al dat  moois, sta ik plotseling ‘oog in oog’ met een opgezette vos. Niet zomaar één, nee… hij stond klaar om met een haan onder zijn poot er vandoor te gaan. Schitterend, zoals de preparateur het stel – met gevoel voor humor – in elkaar heeft gezet. Een stukje vakwerk dat getuigd van meesterschap en inzicht. Hij stond daar als een soort van publiekstrekker voor een grote stand met allemaal geweien en foto’s  die natuurreizen – met of zonder geweer – naar Rusland in de aanbieding hadden. Uiteindelijk wil ik natuurlijk graag even met hem op de foto, die kans krijg ik nooit meer. De dame van de stand is daartoe best bereid, al moet ze er dan ook vreselijk om lachen, wat niet onbegrijpelijk is.

De vos kijkt verontwaardigd naar die man met die grijze baard - Foto: ©JGS/Devana Services GmbH

De vos kijkt verontwaardigd naar die man met die grijze baard – Foto: ©JGS/Devana Services GmbH

Lowieke de Vos

Nou, zoiets kom je niet iedere dag tegen, maar het maakt een dag wel weer kleurrijk en ik was er dan ook ontzettend blij mee. De eerste de beste bekende die je dan tegenkomt, vertel je er dan over, toevallig waren dat dan ook bekenden uit Lunteren.  “Ja,” riepen ze in koor, “een Barnevelder spreekt zoiets aan en jou natuurlijk in het bijzonder. Lowieke de Vos met een haan onder zijn arm… ha… ha…! Dat komt er nou van als je op de televisie in Barneveld iets over kippen gaat staan te vertellen!”  Och, ik kan er wel om lachen, want dit is toch humor van de bovenste plank!

Digitale wereld

Na wat heen en weer gepraat te hebben, slenter ik weer verder door de enorme beurshallen en val van de ene verbazing in de andere. Hele stands met boeken, kleding, geweren en alles wat maar enigszins te maken heeft met de jacht en het beheer. Zoals overal, laat de moderne techniek zich ook hier niet onbetuigd en is de digitale wereld doorgedrongen. Dus… waarom zou je dan bijvoorbeeld zoiets als een tablet, niet geheel in stijl aan laten prijzen door een wasbeer? Weliswaar een opgezette, maar wat doet het ertoe, het werkt. Je moet maar op het idee komen en het bleek een publiekstrekker van de eerste orde!

De wasbeer lijkt zijn tijd ver vooruit te zijn zo te zien - Foto: ©Louis Fraanje

De wasbeer lijkt zijn tijd ver vooruit te zijn zo te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Haas met een gewei

Zo… nu weten we tenminste weer hoe de hazen lopen, zeggen dan de kenners, maar… is dat wel zo? Want als ik langs een stand kom van een preparateur, die allemaal opgezette dieren heeft staan en aan de wand hangen, zie ik opeens iets wonderlijks. Tussen al die verschillende trofeeën zie ik drie hazen hangen, maar… er klopt iets niet en dichterbij gekomen ontdek ik bij iedere haas een klein gewei op de kop. Dat is vreemd, dat kan toch niet? Als ik navraag doe bij de preparateur, krijg ik de volgende ‘uitgebreide’ uitleg van hem:

Hazen met een gewei - Foto: ©Louis Fraanje

Hazen met een gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Jackalope

Hij noemde deze haas met een gewei een Jackalope en het is een ‘gouwe ouwe’ onder preparateurs. Blijkbaar is het niet moeilijk om te maken en er is veel belangstelling voor.

De Jackalope is een dier uit de Amerikaanse folklore en Europa kent varianten als de Dilldapp en de Skvader, ook gehoornde konijnen en hazen.

Afwijking

De bron van dit fabeldier is mogelijk een afwijking. Door besmetting met het Shope Papilloma virus ontstaan er woekeringen en uitgroeisels op de kop, die de indruk wekken van geweien en horens.

Deze ziekte komt ook bij mensen voor, waar soortgelijke woekeringen op het lichaam gaan groeien.

Fictief

Een Jackalope is een fictief dier en de naam Jackalope is een portmanteau van “Jackrabbit” (de Engelse benaming voor de echte haas) en “antalope”, een oudere spelling van het Engelse woord voor antilope.

Tenslotte…

Zo zie je maar weer wat een “blik over de grens” oplevert, je steekt er altijd wel wat van op. Als ik later thuis op de computer de foto’s nog eens op mijn gemak zit te bekijken, kan ik een glimlach nauwelijks onderdrukken, nog nagenietend van alle indrukken en leuke ontmoetingen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/02/16/zeg-vos-wat-doe-met-mijn-haan/