De Goudsberg het Middelpunt van Nederland

Ontwerp Middelpunt van Nederland gereed

Het middelpunt van Nederland

Middelpunt van Nederland

In het kader van het gebiedsontwikkelingsproject ‘De Goudsberg-Middelpunt van Nederland’ is het landschapsontwerp gereed voor het Middelpunt van Nederland zelf. Deze bijzondere locatie is momenteel niet alleen lastig vindbaar, maar bovendien op het eerste gezicht niet als zodanig herkenbaar.

Zonnewende-kalender

Nu treft de bezoeker op de Lindeboomsberg, onderdeel van Het Luntersche Buurtbosch, een lindeboom met een bankje en een paar grote keien aan, die het geografische middelpunt van Nederland markeren. De keien fungeren als een oeroude zonnewende-kalender.

Model 1 - goudsberg middelpunt

Het nieuwe ontwerp van het Middelpunt van Nederland – Illustratie: ©Goudsbergproject

Historische zichtlijn

In het nieuwe ontwerp, waarvan de aanzet werd gemaakt door landschapsarchitect Michael van Gessel en de uitwerking door Eric Blok en Kees van Dam van Bureau SB4, wordt het middelpunt duidelijk als bijzondere locatie gemarkeerd door een drietal cortenstalen ringen (totale diameter 25 meter), waarin tevens de keien en lindeboom zijn geïntegreerd. De toegangspaden worden beter herkenbaar en toegankelijk en vanaf het middelpunt wordt de historische zichtlijn via de Notarisbank, over de Lunterse Eng en richting Gelderse Vallei, in ere hersteld.

Basisdocument A 3

De te verwijderen elementen; beplanting en boombank – Illustratie: ©Goudsbergproject

Projectgroep

Michael van Gessel en Eric Blok werkten in de totstandkoming van hun ontwerp nauw samen met een lokale projectgroep, waarin o.a. ook onze voorzitter Louis Fraanje zitting heeft. Deze projectgroep deelde met hen hun kennis van het gebied en ideeën rondom het middelpunt. Deze input werd verwerkt in het uiteindelijke ontwerp. Binnen enkele weken wordt gestart met het herstel van de zichtlijn. IJs en weder dienende zullen het Middelpunt en de toegangspaden begin 2016 worden gerealiseerd.

Uitzicht van de Notarisbank creeren

Uitzicht vanaf de Notarisbank creëren – Illustratie: ©Goudsbergproject

 

Bekijk ook eens het filmpje: 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/11/21/de-goudsberg-het-middelpunt-van-nederland/