Niet meer struinen op de Hoge Veluwe

Verbod op struinen in Park Hoge Veluwe

download

Jakob Leidekker – ©HV

Bezoekers aan het Nationale Park De Hoge Veluwe mogen vanaf 1 januari volgend jaar niet meer wandelen buiten de paden. Het park hoopt dat door het verbod op ‘struinen’ de edelherten zich meer op hun gemak gaan voelen.

Maatregelen

“Normaal leven herten in groepen van tien tot twaalf. Hier zijn ze met veertig à vijftig dieren bij elkaar. Ze doen dit alleen als ze zich niet op hun gemak voelen en er ‘gevaar’ dreigt. We hebben hier binnen een projectgroep al enige tijd onderzoek naar gedaan en hebben al diverse andere maatregelen genomen. Maar dat was zonder succes.

We hebben daarom besloten om het struinen te verbieden en hopen dat dit gaat helpen”, aldus hoofdbedrijfsvoering Jakob Leidekker.

192-v - kopie

Een plaatshert met zijn bronstroedel op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Onrust

Voorbeelden van de ingrepen zijn het jagen op minder dagen per jaar en het clusteren van beheer- en inventarisatiewerkzaamheden. Toch leidden die maatregelen niet tot het gewenste resultaat. Leidekker: “Wij hebben nu sterke aanwijzingen dat de onrust onder de dieren uiteindelijk veroorzaakt wordt door een kleine groep bezoekers. Die verstoppen zich in camouflagekleding om zo dicht mogelijk bij het wild te komen. Dat mogen ze nu nog doen, want los van de rustgebieden mag je hier overal komen. Maar een hert dat plotseling schrikt van een mens op zeer korte afstand, raakt veel meer gestresst dan wanneer hij bijvoorbeeld een gezin op de fiets ziet naderen.”

Onnatuurlijke stressgedrag

Jachtopzichters van het Park troffen meerdere keren bezoekers aan die een soort drijfjacht hielden om dieren uit de dekking te jagen in de richting van verderop klaarstaande bezoekers, met fotocamera in de aanslag. Leidekker: “Dat zijn traumatische ervaringen voor de dieren die het onnatuurlijke stressgedrag in de hand werken.”

Op advies van een speciaal opgerichte projectgroep heeft de directie nu besloten vanaf 1 januari 2016 het struinen buiten de wandelpaden niet meer toe te staan. Om er toch voor te zorgen dat bezoekers alle gebieden kunnen doorkruisen, worden grote delen van de rustgebieden toegankelijk en worden extra wandelpaden aangelegd. Een voorbeeld daarvan is de oude Koningsweg over het Deelense Veld die nu als wandelpad gaat dienen.

Struinen onder begeleiding

Struinen is nog wel toegestaan onder begeleiding van een gids van het Park en in stuifzandgebied De Pollen en op de Schapenweide voor Jachthuis Sint Hubertus. Het Park monitort het effect van de maatregel de komende jaren naar eigen zeggen nauwkeurig.

De Hoge Veluwe - Boswachter Henk Ruseler op Safari1_NP De Hoge Veluwe

Boswachter Henk Ruseler op Safari met een groep wandelaars – Foto: ©NP De Hoge Veluwe

Sleutel tot succes

Het Park breidt de wandelmogelijkheden wel uit omdat veel rustgebieden worden opgeheven. Personeel gaat controleren of mensen zich aan het verbod op struinen houden. “De meeste mensen blijven op de paden, dus het gaat ook maar om een klein deel van de bezoekers. Mensen vinden dit misschien jammer, maar we denken dat dit het beste is voor de edelherten. We gaan de komende tijd monitoren wat de maatregel voor effect heeft op de dieren. We hopen dat dit de sleutel is die tot succes leidt”, aldus Leidekker.

Meer info: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/10/19/niet-meer-struinen-op-de-hoge-veluwe/