IJzertijd-boerderij met ligboxen in Barneveld

Boerderij uit circa 300 voor Christus

Tijdens archeologisch onderzoek aan de Wencopperweg op het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Zuid in Barneveld zijn sporen van een boerenerf uit de ijzertijd blootgelegd. Het gaat om een boerderij uit circa 300 voor Christus, een voorraadschuur voor graan (spieker) en een waterput. “Zelfs de ligboxen voor vee zijn herkenbaar”, meldt de gemeente Barneveld. Iets verderop zijn resten van twee naast elkaar gelegen boerderijen uit de tiende tot dertiende eeuw gevonden, inclusief bijgebouwen, waterputten en ook twee dierengraven.

3451169_

Archeologen zijn druk bezig met hun onderzoek in Barneveld – Foto: ©Bram van den Heuvel

Geschiedenis

Sinds enkele maanden voert Archol uit Leiden, archeologisch onderzoek uit in opdracht van de gemeente Barneveld. Dit vanwege de komst van bedrijventerrein Harselaar-Zuid. “Door vlekjes in het zand nauwkeurig te meten wordt langzamerhand het verhaal van de geschiedenis van Harselaar ontrafeld. Sommige vragen kunnen in het veld worden beantwoord, terwijl andere vragen na afloop van de opgraving in het laboratorium worden uitgewerkt”, licht de gemeente toe.

3451171_

Met uiterste voorzichtigheid en precisie worden de resten blootgelegd – Foto: ©Bram van den Heuvel

Wildforster

Vooral de waterputten kunnen voor archeologen belangrijke informatie opleveren over het landschap. ,,Stuifmeel en verkoolde granen bieden een schat aan informatie. Mogelijk staan de sporen van de ontdekte erven in verband met het wildforstersgoed Wedichem, waarvan de komende tijd de resten worden onderzocht”, meldt de gemeente Barneveld.
“Een wildforster was een ambtenaar van de graaf van Gelre die belast was met het toezicht op de wildstand en die een vergoeding voor het gebruik van de (onontgonnen) eigendommen van de graaf moest innen. Er waren er twaalf van in Gelderland en dit is de eerste keer dat een dergelijk wildforstersgoed wordt onderzocht.”

Bron: Barneveldse Krant

 

3450944_

Luchtfoto’s van de opgravingen in Barneveld.

3431426_

Op achtergrond stortplaats van Vink – Foto’s: ©Heliflight.nl

 

 

Volgende week worden de opgravingen met het onderzoek naar de IJzertijd-boerderij afgerond !    

Archeologie Harselaar Zuid - kopie

Totaal overzicht van de archeologische opgravingen op Harselaar Zuid – Luchtfoto: ©Jan van Uffelen

Meer informatie: Resten cultusplaats of grafmonument

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/30/ijzertijd-boerderij-met-ligboxen-in-barneveld/