Maansverduistering in de Wageningse uiterwaarden

Het nachtje wel

Afgelopen maandag, 28 september was het dan eindelijk zover, er zou ‘s morgens om 04.47 uur een volledige maansverduistering plaatsvinden, op voorwaarde dat het helder, dus onbewolkt is. Om 01.00 uur kijk ik naar buiten, en is het helemaal helder. Een paar uur later om 03.15 uur een paar wolkjes voor het opleuken van de foto.

01_20150928_002_Super_Maan_resize

Een kleine wolk bij volle maan – Foto: ©Willem Mourik

Bloedmaan

Een maansverduistering wordt tegenwoordig vaak heel sensationeel bloedmaan genoemd, refererend aan de rode kleur die de maan tijdens de volledige verduistering aanneemt. Die rode kleur wordt veroorzaakt door lichtverstrooiing in de atmosfeer van de aarde, en juist dat maakt het zo bijzonder.
Een kwartier later, om 03.30 uur maak ik naast mijn huis een opname uit de hand.

02_20150928_039_Super_Maan_resize

De bloedmaan is wel heel bijzonder – Foto: ©Willem Mourik

In de uiterwaarden

Anders dan een zonsverduistering komt een maansverduistering redelijk vaak voor. Gemiddeld zijn er iets meer dan twee per jaar, waarvan er maar liefst gemiddeld één per jaar in de Benelux te zien is. Dit zijn niet altijd volledige maansverduisteringen, het kunnen ook gedeeltelijke zijn.

In de uiterwaarden bij de steenfabriek (als onderwerp van de serie/expositie in de BBLTHK Wageningen) toestellen opgesteld. Paar opnames gemaakt en shit, het trekt daarna helemaal dicht.

03_20150928_018_Super_Maan_copie_resize

Supermaan boven de steenfabriek in de uiterwaarden bij Wageningen – Foto: ©Willem Mourik

Startails

Ga ik naar huis, nee ik ben er toch en ergens zie ik een licht streepje, wellicht trekt de bewolking weg. En ja hoor het wordt weer helder, ik zie de grote beer en 5 maal in het verlengde de poolster, weer tussendoor startails opnemen zoals met Marco in het Bayerische Wald, nee niet doen het is hier veel te licht.

04_20150928_055_Super_Maan_resize

Supermaan tussen de sterren van de nachtelijke hemel – Foto: ©Willem Mourik

Ik dook onder

Startails in Turkey lukte in Cappadocië ook niet door te veel licht. Het moet aardedonker zijn, maar dan val je vaak in een gat met vele kilo’s aan apparatuur op je nek, het edelhert Hubertus is er niets bij met een gewei van 6 kg op zijn kop. Hij blijft op de been, maar ik dook onder.

05_20150928_026_Super_Maan_resize

De supermaan weer wat verder, met daaronder de steenfabriek – Foto: ©Willem Mourik

Mysterieus

Afgezien, dat het nu best fris is hier buiten onder de nachtelijke hemel, geeft het mij een heerlijk vrij gevoel. Het verlaten terrein van de steenfabriek met zijn schoorsteen, doet misschien wat luguber aan, maar maakt het plaatje toch enigszins mysterieus.

06_20150928_074_Super_Maan_resize

Langzaam, maar zeker komt de supermaan weer tevoorschijn – Foto: ©Willem Mourik

Wakker blijven

Tegen zessen weer terug om bij het huis nog een paar opnames te maken. Het was me het nachtje wel, maar je moet er wat voor over hebben, tenslotte is het echter wel een volledige verduistering en die wil je niet missen. Het duurt namelijk tot 2018 voordat de volgende volledige verduistering in de Benelux te zien is. Reden om wakker te blijven en veel geduld te hebben: de totale verduistering duurde van 02:10 uur tot 7:24 uur met het hoogtepunt om 4:47 uur.

07_20150928_031_Super_Maan_resize

Nog even en het is weer helemaal gewoon volle maan – Foto: ©Willem Mourik

Niet in bed blijven

Bovenstaande is speciaal voor degenen, die niet het bed uit kwamen, elke maand staat de maan op een bepaald punt het dichtst bij de aarde, 10 % groter, als dat bij volle maan gebeurt is dat al apart, maar als er dan ook een maansverduistering plaatsvindt blijf je niet in je bed liggen, toch?

Tekst en foto’s: ©Willem Mourik   –     Meer informatie: Totale maansverduistering op 28 september 2015

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/29/maansverduistering-in-de-wageningse-uiterwaarden/