Bronst edelherten komt echt op gang – Deel 2 – Slot

Grijs begin en kleurrijk einde

Dat het een schitterende bronstavond was, dat kon u in het eerste deel al lezen, maar het mooiste moet nog komen. Tenminste wat het licht betreft, mooier hadden wij het ons niet kunnen wensen. Zo grijs als de avond was begonnen, zo kleurrijk valt de avond over het Reemsterveld. Het mooie strijklicht en de koelte van de avond geven het bronstroedel, wat nu op het open veld staat, een extra dimensie. Vooral bij het plaatshert, zien we de damp uit zijn bek komen als hij staat te burlen.

DSC_1447-bw-klein

Het mooie strijklicht en de koelte van de avond geven het bronstroedel een extra dimensie – Foto: ©Louis Fraanje

Zware bassen

Als hij even later een rivaal ontdekt, gaat hij er als een speer op af. Maar het blijft bij wat imponeergedrag en wat burlen. Toch is het een schitterend gezicht als ze even later, een paar meter van elkaar, in het volle licht van de avondzon gaan staan burlen. Een frisse wind komt over het veld, onze richting uitwaaien, en tegelijkertijd draagt zij de zware bassen van beide herten over onze hoofden, ver weg naar de horizon.

DSC_1382

Een schitterend gezicht als beide herten in de avondzon gaan staan burlen – Foto: ©Louis Fraanje

Mooi strijklicht

Op iedere plek is het licht weer anders, maar het blijft gewoon mooi. We houden ons plaatshert nauwlettend in het oog, want, mocht hij nog een keer heel mooi in het avondlicht gaan staan burlen, dan willen we hem “platen”! Dat woord heb ik van Ton Heekelaar meegekregen, warempel een mooie benaming voor het vastleggen op de gevoelige plaat. En… we hebben geluk vanavond, want het plaatshert dat bij dit roedel hoort komt onze richting uit. Het duurt maar even, en dan gaat hij op de rand van een oude wal in het veld staan burlen. Precies in het mooie strijklicht van de avondzon, dus kunnen we heel mooi de damp uit zijn bek zien komen als hij z’n bronstroep over het Reemsterveld laat daveren.

DSC_0761-bw

Nu kunnen we heel mooi de damp uit zijn bek zien komen als hij burlt – Foto: ©Louis Fraanje

Puur genieten

Ook Fransien is zichtbaar onder de indruk van dit schitterende schouwspel, daar voor ons op het open veld. Dit is pas echt “puur genieten”, dit is nergens te koop, dit overkomt je gewoon. De muggen dansen van plezier, rondom het plaatshert en ook het spinrag tussen het gras licht heel mooi op in dit schitterende avondlicht. We kunnen ons geluk niet op, wat een prachtige avond, heerlijk. Maar het plaatshert vindt het blijkbaar welletjes en drijft zijn roedel dames voor zich uit, richting een heuvel aan de horizon.

DSC_1346

Het plaatshert drijft zijn roedel dames richting een heuvel aan de horizon – Foto: ©Louis Fraanje

Rondhangen

Nou ja, het is niet anders, dit hebben we in ieder geval binnen. En… zo staan we nog na te genieten van deze mooie avond op het Reemsterveld van de Hoge Veluwe. We kijken het bronstroedel na, als ze richting de heuvel gaan. Nou, wie weet, hopelijk blijven ze daar wat rondhangen en krijgen wij ze straks nog even mooi in beeld. Vooral, wanneer de zon onder de horizon is verdwenen en de avondlucht nog even goud en geel kleurt.

DC_8767-rood

Het bronstroedel op de heuvel, staat als een silhouet tegen de prachtig gekleurde avondlucht – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een schitterend licht

Het duurt toch nog wel heel even voor ze bij de heuvel zijn aangekomen. Dat is niet erg, want dan wordt het alleen maar mooier, nu de zon inmiddels achter de heuvel is verdwenen. Na enige tijd zien we de hinde’s, gevolgd door het plaatshert, de heuvel opklauteren. De wens is de vader van de gedachte, maar… zo af en toe heb je alle geluk van de wereld en gebeurt het gewoon. Zo ook vanavond, wat een licht en wat feest. Even later staat het bronstroedel dan eindelijk op de heuvel, als een donker silhouet tegen de prachtig gekleurde avondlucht. Wat een bijzondere avond, die zo grijs begon, maar nu zo kleurrijk eindigt!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/17/bronst-edelherten-komt-echt-op-gang-deel-2-slot/