Schitterende heidebloei bij Stroe

Toch nog goedgekomen

In de Barneveldse Krant van 4 september jl. lazen we het volgende: “De verschillende heidevelden op de Veluwe zijn op het ogenblik boven verwachting mooi”, meldt de Barneveldse natuurkenner . “Vanwege de droogte leek het erop dat van de heidebloei niet veel terecht zou komen. De knopjes aan de stengels waren namelijk omstreeks 10 augustus verdroogd en als het dan ook nog gaat regenen, kunnen de droge houtige takjes van de heide het vocht niet meer opnemen. maar ziedaar: op 15 augustus is het gaan regenen en is het toch nog goedgekomen met de heide”

Stroese heide-klo

Schitterende luchtopname van de paarsbloeiende Stroese heide – Foto: ©Jan van Uffelen

Schitterende luchtopnamen

Barnevelder Jan van Uffelen stuurde ons een aantal schitterende luchtopnamen van het betreffende gebied. En een overzichtskaartje vanwaar hij stond en naar welke richting hij fotografeerde (rode stip en pijl). In de verte zie je witte gebouwen van Denkavit liggen.

vliegplaats 1

Overzichtskaart met de plaats vanwaar de luchtopname gemaakt is – Foto: ©Jan van Uffelen

Wat is de oorzaak?
Het is wel heel apart dat Gerrit de Graaf nog maar kort geleden in de Barneveldse krant over dit gebied schreef en aantoonde dat het meer en meer vergrastte. Maar zijn plek is iets meer noordelijk gelegen langs het grote fietspad.
Op de plek waar Van Uffelen stond was er op een groot gebied weinig gras te bekennen. En dan te bedenken dat de A1 noordelijk ligt en de wind meestal zuid-west is. Dus rijst nu de vraag; of het verkeer van de A1 zoveel invloed heeft op dit gebied. Moeilijke vraag….. wat is nu precies de oorzaak van de vergrassing?
01

Nog een mooie luchtopname van de paarsbloeiende Stroese heide – Foto: ©Jan van Uffelen

Verkeer en windrichting

De heer Jan van Uffelen mailde ons, dat hij vanmiddag (zaterdag 5 september) het gebied nog eens is doorgefietst en heeft toen ook ten noorden van de A1 de heide bekeken. Je kunt namelijk middels twee tunneltjes onder de weg doorfietsen. Maar… daar is wel veel heide vergrast, dat zou dan te verklaren zijn. Het lijkt er dus wel sterk op, dat het verkeer op de A1 en de windrichting invloed heeft op de heidevelden. Zou interessant zijn als er een discussie op gang komt van kenners!

Met dank aan: Barneveldse Krant, Gerrit de Graaff en Jan van Uffelen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/09/05/bloeiende-heide-bij-stroe/