Wederwaardigheden rondom IJsvogelpaartje – Deel 2

Weer een blokje voor het ijsvogeljournaal!

Afgelopen zaterdagmorgen 22 augustus met mijn zoon en -een collega van zijn werk- op de ijsvogel geweest. Volledigheidshalve: ik heb een één-persoon schuilhutje naast de vaste tent geplaatst. Nadat wij ons hadden genesteld, was het na een enkele aanvliegsessies plotseling over. Niet een half uurtje of zo, neen twee uur geen kop nog staart waargenomen. Wellicht verklaard de foto hieronder de reden hiervan?

IJsvogel + vis in de lucht

Wat ziet het omhoog kijkende ijsvogelvrouwtje? – Foto: ©Ton Heekelaar

Plukplaats

Dat raadsel werd ontrafeld toen wij kort na het middaguur met onze fotosessie waren gestopt. Wij zagen op het looppaadje -halverwege tussen de schuiltent en afgemeerde bootje- dat een roofvogel een duif had geslagen en geplukt. Vervolgens het karkas op een verhoging in een struik verder had opgegeten. Ja, met zo’n hongerige predator van een
sperwer, slechtvalk en/of havik in de onmiddellijke omgeving van de nestholte is het natuurlijk voor de ijsvogels wegwezen en extra op je hoede zijn!!! Toen de kust weer veilig werd geacht vloog vrouwtje ijsvogel als de brandweer -om de 10 minuten – met vis naar haar nestholte om haar hongerige jongen van (voldoende) voedsel te voorzien.

Lees ook: Wederwaardigheden rondom IJsvogelpaartje – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/08/24/wederwaardigheden-rondom-een-ijsvogelpaartje-deel-2/