Paardenkracht & autopracht in Apeldoorn

200 jaar Koninklijk Staldepartement – 27 t/m 30 augustus 

Van donderdag 27 tot en met zondag 30 augustus vindt – bij gezondheid – op Paleis Het Loo in Apeldoorn het evenement Paardenkracht & Autopracht plaats. Vanwege het 200 jarig bestaan van het Koninklijk Staldepartement krijgt de jaarlijkse presentatie van sport- en familierijtuigen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op Paleis Het Loo een feestelijk karakter.

klein - Aanspanning voor paleis, foto Hesmerg (3763)

Aanspanning voor Paleis Het Loo in Apeldoorn – Foto: ©Hesmerg

Twee keer per dag een defilé

De paarden, historische rijtuigen, auto’s, een bus en sledes zijn van dichtbij te bekijken en tevens is er twee keer per dag een defilé. Ook rijtuigen van de Koninklijke Staldepartementen uit Zweden en Engeland zijn aanwezig.
Bezoekers krijgen een goede indruk van het werk van het Koninklijk Staldepartement zoals de verzorging en het inspannen van de koninklijke paarden.

Minerva Den Haag. Foto Paleis Het Loo - kopie (2)

De originele Minerva uit 1925 van Prins Hendrik  – Foto: ©Paleis Het Loo

Minerva, de Belgische Rolls Royce

Sommige automerken hebben een mythische bijklank. Een automerk dat daar zeker bij hoort is de Minerva. de auto van Prins Hendrik. Deze schitterende auto was in zijn tijd het neusje van de zalm. Staatshoofden, koningen en filmsterren verplaatsten zich met stijl in deze klasbak die kon wedijveren met een merk als Rolls Royce. Minerva oldtimers zijn vandaag de dag wereldwijd zeer begeerd. Voor een origineel embleem van de godin Minerva die het radiatorblok sierde, worden serieuze bedragen neergeteld. In België zijn er nog zowat 150 Minerva’s, die met liefde vertroetelt worden door hun eigenaren.

Creme Caleche, foto Koninklijk Staldepartement - kopie

Het prachtig gerestaureerde rijtuig Crème Calèche – Foto: ©Koninklijk Staldepartement

Het rijtuig Crème Calèche

Twee keer per dag vindt er een defilé plaats waarbij de spreekstalmeester toelichting geeft bij de verschillende aanspanningen van rijtuigen en de auto’s. Voor het eerst na de restauratie zal het rijtuig Crème Calèche in dit defilé meerijden alsook de auto van Prins Hendrik,de Minerva uit 1925. De Gala Landauer wordt gepresenteerd met een vierspan postiljon. Dit rijtuig is tot 1983 gebruikt voor de officiële intocht van buitenlandse staatshoofden bij staatsbezoeken in Amsterdam.

Op donderdagochtend 27 augustus kunnen bezoekers de generale repetitie van het defilé bijwonen. 

Paardenkracht kinderen

 “Paardenkracht & autopracht” 

Adres: Paleis Het Loo Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn; Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg

Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur. Koningsdag gesloten. Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen Navigatieadvies: Apeldoorn (7313 AA)

De tijden kunnen we helaas nog niet melden, deze staan nog niet vast!

Meer informatie over tijden: www.paleishetloo.nl

Bekijk ook de twee filmpjes hieronder:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/17/paardenkracht-autopracht-in-apeldoorn/