Drone moet verscholen reekalfjes in toekomst redden

Noodlottig incident

Al eerder dit jaar vernamen wij van het werken met ‘drones’ in het buitengebied van Brabant, om bijvoorbeeld reekalveren op te sporen tijdens het maaiseizoen. Hoewel wij er eerst nog wat sceptisch tegenover stonden, leek het ons toch dermate belangrijk om er aandacht aan te besteden. Zeker in dit speciale geval is het gebruik van een ‘drone’ bij ons op de Veluwe, aan te bevelen. Vandaar deze wat late publicatie, maar… beter laat dan nooit!

Een proef

Naar aanleiding van een noodlottig incident met een reekalf, gaat Brabants Landschap een proef met een drone doen. Deze drone zou dan zijn uitgerust met een warmtegevoelige camera, waardoor dergelijke ongelukken wellicht in de toekomst kunnen worden voorkomen.

reekalf1

Op zoek naar reekalveren met een drone – Foto: ©drones.nl

Desastreus

Het treurige voorval vond afgelopen week plaats in natuurgebied De Brabantse Wal, bij Bergen op Zoom. Een reekalfje hield zich verborgen in hoog gras, voor een naderende maaimachine. De messen van de machine hakte in de voorpootjes van het arme dier. De gevolgen voor het zwaargewonde reekalf waren desastreus, het beestje moest worden afgemaakt. Boswachter Erik de Jonge werkt altijd nauw samen met de boeren die de maaiwerkzaamheden uitvoeren, maar heeft dit geval helaas niet kunnen voorkomen.

Drone

Om dergelijke ongelukken in de toekomst te voorkomen, wordt een proef met een drone opgezet. Deze drone zal zijn uitgerust met een warmtegevoelige camera. De drone zal worden geleverd door een bedrijf dat gespecialiseerd is in drones en warmtegevoelige camera’s. Dit bedrijf benaderde boswachter De Jonge, nadat het drama met het reekalf door diverse media was opgepikt. De Jonge vertelt hierover “Zij willen gratis en voor niets komen proberen of het werkt. Daar maken we volgende keer zeker gebruik van”. Helaas vallen er tot op heden tientallen slachtoffers op jaarbasis op deze manier.

reekalf

Dit reekalfje kwam in de messen van een maaimachine terecht – Foto: ©drones.nl

Succes

Eerder dit jaar kon al een succesverhaal worden toegeschreven aan een drone, ten behoeve van jonge reeën. Echter is De Jonge erg benieuwd naar de proef en wil hij eerst zien of het daadwerkelijk kan, “want van een kalfje komt maar weinig warmte. Ik vraag me af of dat genoeg is om met die camera op te pikken”.

We houden u op de hoogte en zodra er meer nieuws is, laten wij het u weten!

(Wordt vervolgd)

Bron: www.drones.nl

Bekijk ook het filmpje:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/10/drone-moet-verscholen-reekalfjes-in-toekomst-redden/