Torenvalk met muis in de kast

Zwerven en vinden

Zo is er altijd wel wat te beleven langs de weg. Een goede kennis van mij, maakte eens de volgende opmerking over mijn zwerftochten: “Een zwervende hond vindt altijd wel wat!” Nou wilde hij me natuurlijk niet direct met een hond vergelijken, maar dat zwerven en iets vinden, klopte inderdaad.

Torenvalken 

Zo werd enige tijd geleden ons oog getrokken naar een kist aan de muur van een oud schuurtje ergens in het open veld. Toen we wat dichterbij waren gekomen, zagen we dat een torenvalk er bezit van had genomen. Daar wilden wij natuurlijk wel eens wat meer van weten, of fotograferen. We waren nog maar nauwelijks geïnstalleerd, of daar kwam het mannetje aangevlogen en deze land op het nest.

1 - DC_2168

Kwam het mannetje aangevlogen en land op het nest – Foto: ©Louis Fraanje

Flinke muis

In eerste instantie konden we niet zien wat hij mee had gebracht, maar dat werden we al snel gewaar. Toen hij wat bijdraaide om de buit over te geven aan het vrouwtje, ontdekten we dat hij een flinke muis had geslagen. Het beeld van een biddende (wiekelende) torenvalk heeft u wellicht eens gezien, langs de weg of in het open veld. En als hij dan plotseling naar beneden duikt, dan is het negen van de tien keer wel raak. Ook zagen we ineens ook een jong tevoorschijn komen, die blijkbaar wel zin had in een stukje muis.

3 -DC_2183

Ontdekten we dat hij een flinke muis had geslagen – Foto: ©Louis Fraanje

Gehakt van maken 

Toen het mannetje de muis aan zijn vrouw had overhandigd, ging hij zich even bezighouden met het jong. Onderwijl maakte het vrouwtje letterlijk en figuurlijk ‘gehakt’ van de muis en voerde hem aan het jonge grut. Ja, want er bleek nog een tweede jong in het nest aanwezig te zijn.

4 DC_2187

Onderwijl maakte het vrouwtje letterlijk en figuurlijk ‘gehakt’ van de muis – Foto: ©Louis Fraanje

Opdringerig

Wat eigenlijk heel grappig was om te zien, dat de moeder telkens als ze met een stukje vlees aan kwam zetten, het ene jong zich opdrong. De andere was ook iets achtergebleven in de groei, iets wat wel vaker gebeurd bij roofvogels. Degene met de grootste bek, die krijgt – in dit geval – vaak ook het meest te vreten.

5 DC_2444 - kopie

Twee vragende blikken van de kleintjes en een bezorgd kijkende moeder – Foto: ©Louis Fraanje

Nadenkmoment

Zo af en toe zie je het vrouwtje even nadenken – in onze ogen – en gaat dan verder met het voeren. Dat ‘nadenkmoment’ is op de foto boven heel duidelijk te zien. Een heel mooi moment; twee vragende blikken van de kleintjes en een bezorgd kijkende moeder. Uiteindelijk zien we dan dat de kleinste er het bijltje voor dat moment er bij neergooit, en de grootste z’n snavel wijd opengooit en schreeuwt om voedsel.

DC_2236

De grootste gooit z’n snavel wijd en schreeuwt om voedsel – Foto: ©Louis Fraanje

Interessant

Uiteindelijk hebben we – hoe wreed het ook lijkt – een aantal genoeglijke uren doorgebracht bij de familie torenvalk. En ondanks dat we niet eens zo heel ver verwijdert zaten van de kist (20 meter), trokken de vogels zich totaal niets van ons aan. Ook deze keer hadden wij op onze zwerftocht, weer iets gevonden wat interessant genoeg was om vast te leggen.

Bekijk ook het amateurfilmpje, dat we later op de dag maakten. Hoewel het – vanwege weersomstandigheden – wat minder goed gelukt is, toch de moeite waard:

 

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/08/torenvalk-met-muis-in-de-kast/