Tentoonstelling Belgische vluchtelingen in Ede

Tentoonstelling Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog

In Historisch Museum Ede is van 4 juli tot en met 11 oktober 2015 de tentoonstelling ‘Belgen op de hei, Vluchtoord Ede 1915-1917’ te zien. De tentoonstelling laat zien hoe honderd jaar geleden duizenden Belgen een tijdelijk onderkomen vonden op de heide nabij Ede. Zij waren op de vlucht voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog.

shapeimage_2

Het Vluchtoord voor de Belgen in Ede 1915-1917 – Foto: ©Archief Gemeente Ede

Leefomstandigheden 

In de tentoonstelling wordt duidelijk hoe het leven in het vluchtoord was en wat de aanleiding ertoe was. Veel filmmateriaal, foto’s, documenten en voorwerpen worden in de tentoonstelling getoond. Er is ook een ‘slaapcabine’ nagebouwd die een beeld geeft van de leefomstandigheden van toen.

05-vluchtoord-ede

Overzicht van een deel van het Vluchtoord – Foto: ©Archief Gemeente Ede

Compleet dorp

De eerste bewoners kwamen eind januari 1915. Het vluchtoord van 500 x 600 meter was in vieren gedeeld; drie zogenaamde dorpen voor de bewoners en een functioneel gedeelte met alle algemene voorzieningen. Ieder dorp beschikte over woonbarakken, een keuken en een eetzaal, sanitaire ruimten en een kinderbewaarplaats. Een compleet dorp, waar men woonde, werkte en kinderen naar school gingen. Volwassenen volgden eveneens onderwijs, of een beroepsopleiding. Omdat het vluchtdorp op geringe afstand (4 km) van Ede was gelegen, kon men daar werken, boodschappen doen, of iets drinken in een café.

De-bouw-van-het-Vluchtoord-Gemeente-Ede

De bouw van het Vluchtoord in Ede 1914 – Foto: ©Archief Gemeente Ede

Waarom Belgen?

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en het bombardement van Antwerpen in oktober 1914 waren ongeveer een miljoen Belgen op de vlucht naar het neutrale Nederland. Er werden vluchtoorden gebouwd in Gouda, Uden, Nunspeet en Ede. Eind 1914 verrees een houten dorp op de Eder Heide, op vier kilometer afstand van het dorp Ede. In de expositieruimte ‘Belgen op de hei’ wordt letterlijk en figuurlijk een inkijk gegeven in het leven van deze ontheemden.

Ede_Vluchtoord_GA15945

Nieuwe ketels voor de centrale verwarming, daarachter het oude ketelhuis – Foto: ©Archief Gemeente Ede

Centrale verwarming

Het vluchtoord werd voorzien van voor die tijd moderne technieken zoals elektrisch licht en stromend water. Die luxe hadden de veel inwoners van Ede toen nog niet. Ook werden vrijwel alle barakken verwarmd door middel van centrale (stoom)verwarming. In 1917 werd op de heide een extra dorp gebouwd, het zogenaamde ‘Deensche dorp’ dat bestond uit circa 150 demontabele houten huisjes. Deze hadden geen centrale verwarming en werden verwarmd met kachels. Een maquette en een film over het ter plaatsen in elkaar zetten van de huisjes maakt onderdeel uit van de tentoonstelling.

De hei is groot genoeg

M0Alr1p83S8oXJifdBiJHet historische cahier ‘De hei is groot genoeg’, dat uitgebreid in gaat op de diverse aspecten van vluchtoord Ede is in het museum te koop, prijs  € 12,50

Het is ook te bestellen bij het Gemeente Archief Ede(zie onder).

Meer publicaties – Gemeente Ede!

 

Ede_Centrum_voorzijde_valleilijn-300x213

 

 

 

 

 

 

 

<< Museum Oud Ede in het oude station te Ede.

Meer informatie: Historisch Museum Ede

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/07/04/tentoonstelling-belgische-vluchtelingen-in-ede/