Veluwse verhalen tijdens feestweek in Gortel

Grote gebaren, gespitste oren

Aandachtig kijken ruim dertig kinderogen naar het midden van de kring. Hun aandacht is gevestigd op een man met een hoed, een grijze baard, gekleed in kleding passend bij de omgeving. Tussen het groen van het beukenbos van het Kroondomein bij Gortel, vertelt Louis Fraanje van de Jac. Gazenbeekstichting uit Lunteren, verhalen en legendes over de Veluwe…

17-1024x680

Een man met een grijze baard vertelt spannende verhalen – Foto: ©Jan Huttinga

Boswandeling met de kinderen

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de christelijke basisschool Het Mosterdzaadje in Gortel had de school van maandag 1 t/m zaterdag 6 juni, een feestweek met allerlei activiteiten. Halverwege deze week, op de prachtige woensdagochtend van 3 juni staat er een boswandeling voor groep 1 t/m 6 op het programma. De kinderen zijn verkleed als Otten en Sienen. De juffen dragen lange zwarte jurken en de meester loopt in een zwart pak. De kinderen krijgen op school te horen dat ze een wandeling gaan maken en ondertussen een man tegen zouden komen die verhalen gaat vertellen.

9-1024x768

Meester Bisschop met zijn kinderen tijdens de boswandeling – Foto: ©Het Mosterdzaadje

De verhalen

Na een wandeling van anderhalve kilometer kwamen we in een groen beukenbos. Enkele houten bankjes waren in een kring gezet en in het midden brandt een vuurtje. Zodra de kinderen een plekje hebben opgezocht, kan het verhaal beginnen.

14-1024x680

Gezeten op de houten bankjes, luisteren de kinderen naar de verhalen van Louis Fraanje – Foto: ©Jan Huttinga

Over de grens

De verhalenverteller, Louis Fraanje, vertelt in het kort iets over zichzelf, en vervolgens vraagt hij: ‘Wie van jullie komt over de grens?’ ‘Welke grens?’, denken de kinderen. Er zijn enkele kinderen die hun hand opsteken, want zij zijn in een ander land geboren. Maar die grens bedoelt meneer Fraanje niet, voor hem is de grens waar het gebied van de Veluwe eindigt.

17-1024x680Let op kinderen - Foto: ©Jan Huttinga

Let op kinderen – Foto: ©Jan Huttinga

...nu wordt het spannend - Foto: ©Jan Huttinga 18-1024x680

…nu wordt het spannend – Foto: ©Jan Huttinga

 

 

 

 

 

 

 

Daarna komen de verhalen over de Veluwe, die meneer Fraanje zo uit zijn mouw lijkt te schudden. Met wijde gebaren, en af en toe stemverheffing, vertelt hij zijn verhalen, waar de kinderen aandachtig naar luisteren. Na twintig minuten is het tijd om verder te wandelen naar de volgende plek.

DSCN0338-1024x768

Bij de boerderij van “Grootje”, komen de Veluwse stropers tot leven in het verhaal – Foto: ©Willem Bisschop

Stropers

Over de Boshuisweg wandelen we richting Gortel. We lopen door een tuinhekje en komen in de tuin bij ‘Grootje’. Enkele kleden worden op het gras gelegd, waarna de kinderen met een appel in hun hand lekker verder kunnen luisteren. De stok van meneer Fraanje doet nu dienst als geweer bij het verhaal over stropers. Vervolgens is het tijd om terug te keren naar het schooltje op Het Kroondomein. We zien terug op een geslaagde ochtend, dankzij de spannende verhalen van meneer Fraanje!

Tekst: ©Willem Bisschop  –   Foto’s: ©Het Mosterdzaadje en Jan Huttinga

JH07867-1024x680

Kinderen en leerkrachten van de Christelijke Basisschool “Het Mosterdzaadje” in Gortel – Foto: ©Jan Huttinga

 Meer informatie: Christelijke Basisschool Het Mosterdzaadje

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2015/06/19/veluwse-verhalen-tijdens-feestweek-in-gortel/